Når stormen raser står Røde Kors klar med mad og støtte

Hvis stormen igen i år rammer Jyllinge Nordmark, står Danmarks første supplerende beredskab klar. Med mad til de frivillige og støtte til beboerne.

Når storme har raseret det hårdt prøvede område Jyllinge Nordmark, har mange borgere følt sig udmattede og forvirrede.

Men næste gang en storm rammer område, vil Røde Kors stå klar med hjælp og Danmarks første såkaldte supplerende beredskab.

Det betyder, at Røde Kors i samarbejde med lokalsamfundet vil supplere beredskabets sandsække og watertubes med alt fra mad og kaffe til støttende krammere. 

- Vi kan levere store sandwich, kaffe og brød til de frivillige, fordi vi har varerne og et storkøkken, siger Benjamin Knudsen, der er varehusdirektør i Kvickly Jyllinge.

Han og staben i Kvickly melder sig klar til at deltage i beredskabet ved at hjælpe de frivillige, der knokler dag og nat for at redde Jyllinge Nordmark. 

En støttende skulder 

Pilotprojektet støtter op om myndighedernes beredskab, der skal sikre boligområder fra oversvømmelse, men arbejder også med andre tiltag end watertubes og sandsække.

- Vi kan også hjælpe med psyko-sociale samtaler til de beboere, der måtte blive ramt, siger Poul Andersen, formand for Røde Kors Gundsø.

Røde Kors frivillige har før været med under stormene Bodil, Egon og Urd, hvor de har leveret samtale og mad og kaffe. Men der manglede en plan, kunne de se.

- Det er vigtigt at vi er organiseret, for der er mange der har meldt sig. Det vi kan, i modsætning til Østsjællands Beredskab, er at tale med folk. De er jo gode til watertubes og sandsække. Vi kan skabe tryghed, når stormen raser, det er det, vi er gode til. Og så kan vi koordinere det, siger Poul Andersen. 

Lokalsamfundet bakker op

Kvickly, REMA 1000, Netto, Lidl og Fakta i Jyllinge deltager alle som mad-donorer, hvis katastrofen igen rammer. Men maden skal frem - til de rigtige folk.

quote Vi kan skabe tryghed når stormen raser, det er det vi er gode til. Og så kan vi koordinere det.

Poul Andersen, formand for Røde Kors Gundsø

- Vi oplevede sidste år, at der var frivillige, der ikke havde fået noget at spise i 12 timer eller mere, siger Kvickly-chefen Benjamin Knudsen.

Det er den del, Røde Kors koordinerer fremover med det nye pilotprojekt.

- Det, vi kan, er at skabe tryghed, og så kan vi koordinere, helt essentielt, siger Poul Andersen.

- Det er en god idé, siger Mogens Hallager Pedersen, der er beboer i Jyllinge Nordmark. Hans hus blev oversvømmet under stormen Bodil i 2013:

- Vi kan bruge det til, at vores stærke mænd i det lokale frivilligberedskab kan få mad og drikke mens de kæmper med vandet, siger han i dag til TV 2 Lorry.

Glad for støtten

Mogens Hallager Pedersen og de andre beboere i Jyllinge Nordmark er nemlig også med i et beredskab, hvor beboerne arbejder som frivillige sammen med Østsjællands Beredskab.

- Det er en super god idé. For når vi har travlt med at lægge watertubes og sætte sandsække, er det essentielt, at nogen tager sig af alt det menneskelige, siger Lars Robetje, Beredskabsdirektør i Østsjællands Beredskab.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Under sidste storm havde Lars Robetje over 450 frivillige og ansatte i beredskabet i gang - i døgnet, altså. Og støtte, mad og samtaler med de borgere, der har vand i husene, er vigtigt under så voldsomme vejrforhold:

- Og jeg håber initiativet breder sig, for det er uvurderlig hjælp, siger Lars Robetje.

Allerede nu er initiativet ved at sprede sig. Røde Kors oplyser i dag, at der er lignende projekter i gang i Frederikssund og Hillerød.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik