Museumsdirektør: Coronakrisen kvæler os - og vi har ingen hjælpepakke

Mens coronavirus spreder sig med hastige skridt gennem landet, dukker flere og flere konsekvenser af nedlukningen af Danmark op.

Mandag fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark fortsat vil være lukket ned i yderligere to uger - altså frem til og med den 13. april.

Og ligesom virus spreder sig i det danske samfund med stor hast, reagerer flere og flere parter i erhvervslivet nu også på de omkostninger, som et lukket Danmark medfører.

Alene tirsdag meldte 5.908 danskere sig ledige på jobmarkedet, hvilket er mere end fire gange så meget end det normale tal. Årsagen er simpel: Virksomheder på stribe må fyre medarbejdere for at overleve krisen, hvor ordrebøgerne bliver tyndere, og kvartalsregnskaberne i et ellers lovende år pludselig har røde tal på bundlinjen.

Lukninger af museer koster millioner

Nu råber endnu en part op: ROMU, der er en sammeslutning af museer i både Roskilde, Lejre og Frederikssund.

Sidste år slog museumssammenslutningen, der tæller både lokalmuseer, bymuseer og rockmuseet Ragnarock, besøgsrekord med flere gæster end nogensinde.

quote Det handler om adskillige millioner kroner, og det kommer desværre til at gøre ondt.

Morten Thomsen Højsgaard, museumsdirektør, ROMU

Men med lukkede døre for tredje uge i træk, begynder angsten for alvor at melde sig for, hvordan økonomien i 2020 ender,

- Museerne har en kolossal vigtig fiktion i vores samfund som mødested for borgerne, som en institution, der forbinder nutidens liv med alt det, der skete i fortiden, så vi alle som borgere er bedst muligt rustet til at møde fremtiden. Men covid-19 rammer centralnerven i det at være museum, siger ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard i en pressemeddelelse og uddyber:

- Vi kan ikke gøre det, der ellers har været unikt for os, nemlig at vise autentiske genstande fra fortiden frem og skabe fælles oplevelser med oplysning i museernes smukke og historiske rum. Dertil kommer så, at vi - efterhånden som krisen trækker ud - mister flere og flere indtægter fra entréer, fra butikker, fra arrangementer, fra events, fra mødepakker. Det handler om adskillige millioner kroner, og det kommer desværre til at gøre ondt.

Hvad er ROMU?

ROMU er en selvejende museumsorganisation, som dækker kulturarven fra stenalderen til nyere tid i Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommuner. ROMU beskæftiger knap 60 ansatte på ti besøgssteder, herunder Ragnarock – museet for pop, rock og ungdomskultur.

 

ROMU driver også adskillige hjemmesider, nyhedsbreve samt profiler på sociale medier, hvor aktiviteten nu er sat kraftigt op.

 

Museumskoncernen ROMU blev etableret i 2015 og udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet, Sankt Laurentius, Gl. Kongsgård, Tadre Mølle og Domkirkemuseet.

 

Kilde: ROMU

Ingen hjælpepakke til lukkede kulturinstitutioner

Selvom regeringen og Folketinget har organiseret hele 13 hjælpepakker til store dele af erhvervslivet, og Carlsbergfondet har lovet en stor håndsrækning til kunstmuseerne, er der fortsat ingen hjælp til de kulturhistoriske og mellemstore museer, som ROMU tilhører, lyder det fra museumsdirektøren.

Derfor må også ROMU selv bære tabet, og det kan blive dyrt på mange parametre, for museet er slet ikke polstret til at modstå en krise som denne.

- Institutionen har ikke samlet penge på nogen kistebund til at modstå et pludseligt stop for stort alle kommercielle indtægter i meget lang tid. Nu er vi så i fuld gang med at omstille os til krisen.

- Men hvis der ikke kommer særlig hjælp til kulturinstitutioner som os med stor kontakt til et betalende publikum, som vi af hensyn til samfundet nu har bedt om at blive væk, så kommer vi som følge af krisen desværre også til at miste dygtige, højtspecialiserede og dedikerede kolleger, der selv er helt uden skyld i denne alvorlige og gennemgribende forandring af hele vores samfund, lyder det fra Morten Thomsen Højsgaard.

"Ubetrådt land"

Da statsministeren fredag den 6. marts opfordrede koncert- og eventarrangører at stoppe aflyse begivenheder, hvor der var mere end 1.000 mennesker forsamlet, lovede hun i nærmest samme åndedrag kompensation til de mange arrangører, som måtte aflyse både kulturbegivenheder og arrangementer.

Siden blev anbefalingen til et egentlig forbud, som der efterfølgende er blevet skræpet ad flere gange - og nu må maksimalt 10 personer opholde sig samme sted som følge af forsamlingsforbuddet.

Men hjælpen til kulturinstitutioner som for eksempel museer er fortsat udeblevet, lyder det fra museumsdirektøren Morten Thomsen Højsgaard.

- Covid-19 kalder det bedste frem i os som borgere i form af hjælpsomhed, forståelse og vilje til forandring og opdagelse af nye veje til viden. Jeg er imponeret over, så hurtigt og så ansvarligt vores ansatte, frivillige og samarbejdspartnere har indstillet sig på denne fuldstændig nye og uventede situation.

- Vi gør alt, hvad vi kan for på nye måder fortsat at forske, bevare og formidle kulturarven, siger Morten Thomsen Højsgaard.

Museumsdirektøren anerkender samtidig, at han selv står foran svære beslutninger i en tid, hvor alt er "ubetrådt land" for nu at bruge statsministerens egne ord.

- Et medlem fra bestyrelsen skrev til mig forleden, da vi skubbede nogle af årets største begivenheder: 'Du udviser rettidig omhu, og tak for det. Men det er da brand-ærgerligt.' Det er sagen i en nøddeskal. Nu glæder vi os bare til den dag, hvor krisen er ovre, og vi igen kan slå alle museumsdørene op på vid gab, slutter Morten Thomsen Højsgaard..


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik