Moské-byggeri: Borgmester truet og vækket med bønnekald

Roskildes borgmester har fået ubehagelig opmærksomhed i forbindelse med et moské-byggeri i byen.

01:59

Moskéen på Allehelgensvej i Roskilde har ligget der siden 1989. Dengang lå den i et værksted, men nu får den rigtige lokaler. Det har fået en islamkritisk gruppe til at råbe op. Video: Søren Bidstrup - Scanpix & TV 2 Lorry

Klokken 05.00 torsdag morgen blev Roskildes borgmester, Joy Mogensen, Soc. Dem., vækket til lyden af et muslimsk bønnekald.

Men klokken fem om morgenen på min private bopæl, det er ikke der, jeg plejer at lave politiske aftaler.

Joy Mogensen, borgmester i Roskilde, Soc. Dem.

Personer spillede bønnekaldet højt fra en ghettoblaster for at vække hende. Den islamkritiske organisation "Stop Islamiseringen i Danmark" tager ansvar for aktionen.

Opmærksomheden kommer sig af, at man på Allehelgensvej i Roskilde er ved at bygge en moské om, så den får en rigtig minaret, hvor man traditionelt set kalder til bøn fra. Det bliver dog ikke tilfældet i moskéens minaret - det har byrådet stemt ned.

Det har fået "Stop Islamiseringen af Danmark" på mærkerne.

Læs også Demonstration mod moské-byggeri mødes med alkoholfri fest

Minareten er endnu ikke sat op på moskéen, men selv når den bliver sat op, vil der ikke blive kaldt til bøn fra den. Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

- Så kan hun høre, hvordan minaretterne kommer til at lyde, siger formand for "Stop Islamiseringen af Danmark" eller SIAD om aktionen, der også gik ud over Peter Fischer-Møller, der er biskop i Roskilde Stift.

Joy Mogensen er ikke imponeret over vækningen: 

- Hvis man gerne vil overbevise mig om noget politisk eller snakke om at finde en løsning, så henvend jer til mig. Jeg er meget tilgængelig i både det offentlige rum og på rådhuset. Men klokken fem om morgenen på min private bopæl, det er ikke der, jeg plejer at lave politiske aftaler, siger hun.

00:29

Joy Mogensen mener ikke, at en morgenvækning er den rigtige måde at diskutere politisk.

Luk video

Truet med voldtægt

SIAD har også arrangeret en demonstration mod moské-byggeriet på lørdag. Det har fået flere personer til at kommentere på en voldsom måde på organisationens Facebook-side.

Her truer en person Joy Mogensen med voldtægt, og en person har opfordret til at brænde moskéen ned. Opfordringer, som Joy Mogensen ikke har meget til overs for:

Hvis man truer med brandstiftelse og voldtægt, så er man ekstremist. Det er det eneste ord, der dækker.

Jonas Paludan, byrådmedlem i Roskilde, Enhedslisten

- Det må være en meget desperat person, der har skrevet de ord. Jeg synes, man skal tale sammen og respektere, at man har forskellige tilgange til tingene. Måden, vi i Danmark finder løsninger på, er igennem dialog, og denne her retorik, gør det svært at finde en god løsning, siger Joy Mogensen.

Jonas Paludan, der er medlem af byrådet i Roskilde for Enhedslisten tager det lidt længere: 

- Hvis man truer med brandstiftelse og voldtægt, så er man ekstremist. Det er det eneste ord, der dækker, siger han.

Læs også Dansk Folkeparti: Det skal være ulovligt at opføre minareter

Formand opfordrer til deling af bønne-vækning

Anders Gravers Pedersen mener ikke, at det er i orden at skrive sådan på gruppens Facebook-side: 

- Det er forkert at komme med den slags ytringer. Det har ikke noget med SIAD's holdninger at gøre. Men når det så er sagt, så kan der ryge en finke af panden. Folk er vrede, og folk føler, at politikerne kysser mås på muslimerne. Og det er de rigtig trætte af, siger han.

Han fortæller, at SIAD modererer deres Facebook-side for ytringer, der er over stregen. De bliver slettet, når de bliver set, men man har ikke en person ansat til at gå igennem kommentarerne.

SIAD's demonstration bliver lørdag mødt af en moddemonstration af en gruppe, der kalder sig "Mennesker for Mangfoldighed". Man vil møde SIAD med en alkoholfri kærlighedsfest.

Læs også Museum: Moske på museum er Danmarkshistorie

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik