Mødested for ensomme unge runder skarpt hjørne

Siden år 2000 har engagerede frivillige hos Ventilen Roskilde hjulpet ensomme unge ud af deres ensomhed. Uden støtte og opbakning var det ikke muligt eksistere i 20 år, lyder det fra formanden.

I to årtier har mødestedet ved navn Ventilen Roskilde dannet en tryg ramme for ensomme unge fra Roskilde og omegn.

quote For mig har Ventilen Roskilde været en rigtig god kilde til noget socialt, i en tid hvor jeg følte mig meget alene.

Camilla, ung i Ventilen Roskilde

Ifølge Martin Jul Jönsson, der er formand for Ventilen Roskilde, er det 20-års jubilæum kun en realitet på grund af hjælpende hænder og støtte, og det skal anerkendes.

- Der skal lyde et stort tak til Roskilde by og lokalsamfund for den støtte og opbakning, som Ventilen Roskilde er blevet og stadig bliver mødt af. Uden den ville vi ikke kunne eksistere så længe og haft muligheden for at møde alle de modige unge, som er gået gennem vores døre i 20 år, siger formand for Ventilen Roskilde Martin Jul Jönsson i en pressemeddelelse.

Mødestedet har til formål at afhjælpe og forebygge ensomhed blandt unge i alderen 15 til 25 år.

En god kilde til "noget socialt"

En af dem, der har været glad for, at Ventilen Roskilde eksisterer, er Camilla, der er ung i Ventilen Roskilde.

- For mig har Ventilen Roskilde været en rigtig god kilde til noget socialt, i en tid hvor jeg følte mig meget alene, siger Camilla.

I Ventilen sørger de  frivillige for at lave forskellige aktiviteter for de unge. Lige fra madaftener, spille brætspil til ud-af-huset-aktiviteter såsom escape room.

Og for Camilla har det givet hende mod til at være udadvendt.

- Det at komme i Ventilen, føler jeg, har hjulpet mig meget til at være bedre til at tage initiativ til socialt samvær og noget så "simpelt" som at tale med andre, fortæller hun.

Og der er mange som Camilla. Ifølge Ventilen føler 120.000 unge mellem 16 og 29 år sig ofte eller altid ensomme. Dette skønnes at være fordoblet under corona-pandemien.

Artiklen fortsætter under boks

Lidt om Ventilen

Landsformand med særligt bånd til Roskilde

Ventilen Roskilde er en del af Ventilen Danmark, der driver 23 lokale tilbud rundt omkring i landet, men formanden for selve landsorganisationen har dog en helt særlig tilknytning til netop Ventilen Roskilde.

Det var nemlig her, hun selv begyndte sin Ventil-karriere tilbage i 2011.

- Som frivillig var det så fedt at se, hvordan de unge udviklede sig i mødestedet. Hvordan deres sociale kompetencer voksede, og de formåede at skabe nye relationer, siger Michala Nielsen, der er formand for Ventilen Danmark og fortsætter:

- Det er en kæmpe glæde for mig at have været en del af dette og kunne være med til at fejre, at Ventilen Roskilde har hjulpet ensomme unge i 20 år. 

Ventilen Roskilde har åbent hver torsdag aften.