Minister: Nu skal der turbo på stormflodsprocessen

Brian Mikkelsen vil nu sætte turbo på klageprocessen, så de stormflodsramte i Jyllinge Nordmark hurtigere kan få bygget et dige.

quote Det er ren molbo, det der foregår i klagenævnene!

Brian Mikkelsen, Erhvervsminister (K)

Det er over 3 år siden, at stormen Bodil oversvømmede Jyllinge Nordmark og 600 mennesker mistede deres hjem. Alligevel var der ikke bygget nogen form for kystbeskyttelse, da stormen Urd fornylig ramte området.

De stormflodsplagede beboere og Roskilde Kommune har ellers længe ønsket at bygge et dige mod vandmasserne for egen regning. Tilladelserne til at bygge kystsikringen lader dog vente på sig. For Natur- og Miljøklagenævnet skal først behandle en række klager over kystsikringsprojektet, før der kan gives grønt lys.

Men på grund af meget lange behandlingstider i klagenævnet har Jyllingborgernes digedrømme været gemt væk i en syltekrukke. Men det skal der laves om på omgående, lyder nu fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), som i dag var på besøg i Jyllinge Nordmark.

Interview med erhvervsminister Brian Mikkelsen & Mogens Hallager, der er talsmand for Jyllinge Nordmarks Digelaug

-  Det er ren molbo, det der foregår i klagenævnene. Det kan ikke være rigtig, at bureaukrati skal stå i vejen for et velgennemtænkt kystsikringsprojekt her i Jyllinge, siger Brian Mikkelsen til TV 2 Lorry.

Regeringen har afsat 23 millioner kroner til at "speede" sagsbehandlingstiden op. Det betyder, at Jyllinge-borgerne nu kan få deres klager behandlet inden sommerferien i stedet for i løbet af tre år. For i stedet for at klagerne skal behandles én for én, kan de nu blive behandlet samtidigt i det nyetableret Nævnenes Hus, der samler alle landets klagenævn under én paraply.

- Jeg har sagt, da jeg åbnede Nævnenes Hus i Viborg i fredags, at nu skal de her sager prioriteres, så de er færdigbehandlet inden sommerferien, siger Brian Mikkelsen.

quote Det var lige før vi måtte fælde en tåre, da vi hørte ministerens udmelding.

Mogens Hallager, Talsmand, Jyllinge Nordmarks Digelaug

Udmeldingen vækker begejstring hos talsmanden for Jyllinge Nordmarks Digelaug, Mogens Hallager. 

- Det betyder, at vi måske allerede kan få spaden i jorden i år. Det havde vi ikke regnet med. Så det var lige før vi måtte fælde en tåre, da vi hørte ministerens udmelding. Tidligere var vi lovet, at første klageinstans ville være færdig i april - også var der fem klageinstanser mere. Det ville betyde, at vi først kunne bygge et dige om adskillige år. Nu bliver alle klagerne behandlet samtidigt, så det er en verden til forskel, siger Mogens Hallager.

Det kommende kystsikringsprojekt, som skal sikre 494 grundejere i Jyllinge Nordmark kommer til at koste omkring 34 millioner kroner.

SÅ MANGE ÅR HAR KYSTSIKRINGEN VÆRET UNDERVEJS

Efter stormen Bodil i december 2013, går Roskilde Kommune i gang med planen for kystsikring i Jylllinge Nordmark.

I januar 2015 hærger stormen Egon så området. 

Først i januar 2016 ligger planen klar i Roskilde Kommune. 

94 procent af borgerne stemmer for, men 15 klager - blandt andet fra Danmarks Naturfredsningsforening - bremser projektet. 

I dag er klagerne stadig til behandling hos Natur- og Miljøklagenævnet, blandt andet fordi nævnet skulle flytte fra Nørrebro til Viborg som et led i regeringens udflytning af statslige arbejdspladser, og derfor ikke registrerede klager i et halvt år. 

Storme Urd rammer i december 2016, og området oversvømmes for tredje gang på tre år.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik