MIN KLUB – Fra pizza og cola til eSport

Computerspil er som såkaldt eSport vokset ud af teenageværelset - og ind i sportsklubberne. Se MIN KLUB med vært Thomas Uhrskov.

Overalt i verden er eSport i eksplosiv vækst med millioner af spillere eller gamere. Computerspil er den hurtigst voksende sportsgren i verden. 

- Jeg godt kan lide at spille, og man får meget hjernegymnastik ved det. Man lærer at tænke - og så kommer man lidt væk fra skolen, fortæller Kasper Horn Larsen fra Roskilde eSport. 

Computerspil i sportsforening

Roskilde eSport er blot én af 30 eSportsklubber, der er poppet op i Danmark de seneste år. For som noget helt særligt her i landet er eSport blevet del af foreningsdanmark - og det fællesskab, man kan opleve her. 

- Du får venner, og du lærer at være åben – og møde andre med samme interesse. Det er en god ting, siger Marcus Fenger om sit medlemskab af Roskilde eSport. 

Kasper Horn Larsen dyrker eSport i klubben Roskilde eSport   
Kasper Horn Larsen dyrker eSport i klubben Roskilde eSport   

quote - Det nytter ikke bare at sparke din bedste ven ud af holdet, fordi der skal være plads til en der er endnu bedre. Så man husker fællesskabet og man husker nogle værdier.

Jens Christian Ringdal fra Roskilde eSport om klubånd

Formanden for Roskilde eSport Jens Christian Ringdal, mener klubfællesskabet gør udviklingen indenfor eSport anderledes i Danmark end andre steder.

- I Danmark kan vi påvirke eSport med det der hedder foreningsdelen – og det er vi faktisk verdensmestre i. Når man går i en eSportsklub, så har man muligheden for at komme ind og få nogle rigtig gode værdier.

Fysisk fællesskab om virtuel sport

Esport vokser på klubplan i Danmark, og Roskilde eSport er der lige nu 80 aktive medlemmer. Det vurderes at der er ca. ½ mio. aktive computerspillere i Danmark, hvor langt størstedelen spiller online derhjemme.  Jens Christian Ringdal mener, at klublivet er et sund og god alternativ til stillesiddende computerspil alene på teenageværelset.

- For det første ligger der en stor dannelse i det. Vi må ikke glemme, hvad det er vi kan i Danmark med foreninger. Hvis man sidder online, så kan man bare køre derudaf og træne og spille, og der er ikke nogen der siger stop.

Kom igang med MIN KLUB - find inspiration her

- Når man kommer ud i en forening, så er der nogen der kan sige stop og husk nu, det også skal være sjovt. Og det nytter ikke bare at sparke din bedste ven ud af holdet, fordi der skal være plads til en der er endnu bedre. Så man husker fællesskabet og man husker nogle værdier.

Populært Counter-Strike 

ESport dyrkes med flere forskellige computerspil, der alle har deres egne regler. Counter-Strike er et af de populære eSports-spil, og her skiftes to hold til at være henholdsvis terrorister og soldater. Det handler om at placere eller demontere en bombe i løbet af halvandet minut. Det hold der først når 16 vundne kampe vinder spillet.

Spillet er komplekst og handler om samarbejde, strategi, økonomi, ammunition og kommunikation, hvis man vil vinde. Derfor handler træning ikke kun om at sidde foran computeren, men også om at planlægge strategierne.

Er eSport overhovedet en sport?

For mange er computerspil synonym med pizza, cola og slatten livsstil. Diskussionen om eSport er en sport eller ej fortsætter og eSport er endnu ikke anerkendt af Dansk Idrætsforbund. 

Men selvom eSport foregår fra en stol, så stiller aktiviteten ifølge eksperter nogle af de samme krav til udøverne som boldspil. Du skal kunne reagere hurtigt og være god til at koordinere og se spillet. 

- Der er aldrig et scenarium, der er det samme. Der sker altid noget nyt. Man skal altid tilpasse sig. Man skal vide, hvad ens holdkammerater gør. Og alt det holdspil og sammenspil - der kommer sportselementet ind i det, siger Jens Christian Ringdal fra Roskilde eSport. 

I Roskilde eSport lærer man at samarbejde og planlægge strategier som eSportshold i bl.a det populære computerspil Counter-Strike.
I Roskilde eSport lærer man at samarbejde og planlægge strategier som eSportshold i bl.a det populære computerspil Counter-Strike.

Og skal du blive rigtig god til eSport, så kræver det, at man kommer op af gamerstolen og supplerer hjernegymnastikken med mere fysisk aktivitet. Det ved Marcus Fenger fra Roskilde eSport.

- Man skal træne sin krop. Ud at løbe som de professionelle også gør. Og træne sine reflekser.   

At computerspil ikke må stjæle al tid for de mange primært unge drenge, der dyrker eSport er de bevidste om i Roskilde eSport. 

- Først og fremmest så prioriterer vi sport og andre aktiviteter og lektier, før vi prioriterer eSport, lyder det fra Simon Arestrup, der er counterstrike instruktør i klubben.

Gamere med stjernestatus

Computerspil har som eSport på kort tid udviklet sig til en professionelt drevet tilskuersport med millioner af følgere. De professionelle har rockstjernestatus og kan tjene rigtig mange penge.

Til topkampe med bl.a. det danske storhold Astralis fyldes et udsolgt Royal Arena med 11.000 tilskuer, fortrinsvis unge mænd. Kampene bliver transmitteret til mere 10 mio. mennesker og oversat til 14 forskellige sprog.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik