Mange opdrættede ørreder dør i naturen: Nu vil forskere vide hvorfor

Hvert år bliver der sat flere tusinde ørreder ud i Roskilde Fjord, men kun ganske få af dem overlever. Et forskningsprojekt skal nu finde frem til, hvad årsagen er.

DTU Aqua har sammen med lokale fiskerforeninger startet et nyt forskningsprojekt, hvor 60 små, opdrættede havørreder bliver chippet, inden de bliver sat ud i Roskilde Fjord.

På den måde kan forskerne følge fiskenes færden, og håbet er, at de kan finde frem til, hvorfor kun 1-2 procent af de opdrættede småfisk overlever, efter de er blevet sat ud i fjorden.

- Det er interessant, fordi der bliver brugt mange penge på at sætte fisk ud i de danske farvande. Så hvis vi kan gøre, at måske 10 procent af fiskene overlever, kan vi bruge pengene på en meget mere fornuftig måde, siger seniorforsker Jon Svendsen fra DTU Aqua.

 
 
Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Tidspunktet for udsætningen kan have betydning

Forskerne har en teori om, at tidspunktet for, hvornår de små havørreder bliver sat ud i det fri, kan have en betydning for deres overlevelse.

Derfor vil de sætte halvdelen af ørrederne ud i løbet af nattetimerne og halvdelen ud i løbet af dagstimerne.

- Vi tror, at der er flere af fiskene, der overlever, hvis de bliver sat ud om natten, fordi de så kan svømme rundt i mørke og finde skjul, uden at rovdyr kan finde dem, fortæller Jon Svendsen og fortsætter:

- Hvis det viser sig at være korrekt, kan man overveje, om man skal begynde at sætte alle opdrættede ørreder ud om natten.

Projektet er det første af sin art i Danmark, og forskerne regner med, at man kan se de første resultater af undersøgelsen om et års tid.

Sådan her så det ud tilbage i 2017, hvor DTU Aqua også lavede et forskningsprojekt med ørreder i Roskilde Fjord. Dengang var det dog store ørreders vandring i fjorden, der blev undersøgt.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik