"Lyden af vores kirkeklokker kommer fra middelalderen"

Roskilde var i Middelalderen en rig by, hvor kongen og kirken var koncentreret, og store rigdomme var samlet på et relativt lille sted.

00:41

Kirken havde stor magt i Middelalderen. Også i Roskilde. Her var 13 sognekirker, en domkirke og flere klostre. Video: Henry Michaelsen / TV 2 Lorry

På Roskilde Museum kan man lige nu opleve en bid af Roskildes dramatiske historie, som blandt andet fandt sted i middelalderen. En tid, hvor en stærk kirke var med til at skabe Roskilde, som et magtfuldt sted.

I Middelalderen går Roskilde hen og bliver Danmarks største magtbastion. Det bliver virkelig et velhavende sted. 

Annemette Birk Lund, formidlingschef, Roskilde Museum

I middelalderen har kirken meget stor magt. På den tid giver konger og stormænd gaver og jorder til domkirken og de kirkelige institutioner. Og den fortælling, som dukker frem i middelalderen, er formidlingschefen på Roskilde Museum, Annemette Birk Lund, meget optaget af.

- I middelalderen går Roskilde hen og bliver Danmarks største magtbastion. Det bliver virkelig et velhavende sted. Det er her kongen samles. Det er her kirken samles, siger hun til TV 2 Lorry.

Læs også 1.000 gratis flødeboller i Roskilde: Chokoladehus åbner ny butik

En by fyldt med kirkeklokker

Udenfor ringer kirkeklokkerne. Ikke kun klokkerne i den store domkirke. For der er også klokker mange andre steder i byen. Og i en by som Roskilde hører man i middelalderen klokkerne mange gange i løbet af dagen, for inden for et forholdsvist lille areal kunne du finde 13 sognekirker, fem klostre og den store domkirke.

Når jeg går rundt i byen, så tænker jeg altid på klokkerne i byen, som ringer så smukt for Roskilde. Det er den samme lyd, som vi har til fælles med middelalderfolket.

Annemette Birk Lund, formidlingschef, Roskilde Museum

I middelalderen var klokkerne også så vigtige for samfundet, at de både blev indviet, døbt og navngivet. Og netop kirkernes klokker er noget af det, som vi stadig har den dag i dag - men som faktisk stammer helt tilbage fra Middelalderen.

- Når jeg går rundt i byen, så tænker jeg altid på klokkerne i byen, som ringer så smukt for Roskilde. Det er den samme lyd, som vi har til fælles med middelalderfolket, siger Annemette Birk Lund, formidlingschef på Roskilde Museum, til TV 2 Lorry og fortsætter:

- De har så bare hørt mange flere klokker, fordi der på det her tidspunkt har været så mange kirker og klostre i byen. Men lyden har vi altså til fælles med folk, som levede for 1000 år siden.

Læs også Denne lejr har endnu ikke forladt Roskilde Festival

En strategisk god placering

Udover at Roskilde var en by med mange klokker, så var det også en by, som med sin placering lige ved fjorden også dengang lå strategisk rigtig godt placeret.

Det er her kongen samles. Det er her kirken samles.

Annemette Birk Lund, formidlingschef, Roskilde Museum

Placeringen ved fjorden var godt for trafikken med skibe. Både dem der skulle ud på vandet, og dem som skulle lægge til. Samtidig blev det også svært for fjender at erobre byen udefra.

Den nye udstilling på Roskilde Museum sætter også fokus på, hvad Roskildes storhedstid i middelalderen har betydet for, hvordan byen er i dag.

Læs også Det kan du lave i weekenden: Lysfest, drømmeland og æbledag

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?