Leif redder kulturskat: Nu vil han digitalisere 100.000 plader

Leif Druedahl har kørt over 100.000 historiske plader fra Vesterbro til Roskilde. Nu vil han registrere og digitalisere dem alle.

Leif Druelund fra Roskilde har givet sig selv en 25 tons tung julegave. Mere præcist er der tale om cirka 106.000 plader med musik fra det forrige århundrede. 

quote For mig er er det et spørgsmål om at bevare og formidle. Der er ikke nogen, der vil give penge for sådan nogen. 

Leif Druedahl

De 100.000 plader er såkaldte 78'er-plader, der er forgængeren for LP'en. Pladerne er tre millimeter i gennemsnit og blev produceret mellem 1900 og 1958. De er fremstillet af naturproduktet shellak og er meget skrøbelige. 

Indtil for nylig var pladerne bogstaveligt talt proppet ind i en lejlighed hos en samler på Vesterbro. Da pladernes ejer skulle på plejehjem, stod den unikke samling af gamle plader til at blive destrueret, men en bekendt fra Roskilde Lokalradio tippede Leif om pladernes skæbne, og så tog plade-entusiasten Leif affære. 

Han tog ind i lejligheden for at se pladerne, der er samlet over 50 år, og det var noget af et syn, han blev mødt med.

- Det var simpelthen ubeskriveligt. Her fortæller Leif om lejligheden, hvor pladerne blev fundet.

Leif, der i forvejen ejer 5000-6000 plader, besluttede sig hurtigt for, at musikken på pladerne skulle bevares og iværksatte en plan. 

- Jeg har pladsen i laden og ved masser af gode venners hjælp lykkedes det over en måneds tid at få det hele her ud, fortæller han til TV 2 Lorry.

Man kunne næsten ikke bevæge sig rundt i lejligheden på Vesterbro. Der var plader overalt.
Man kunne næsten ikke bevæge sig rundt i lejligheden på Vesterbro. Der var plader overalt.
Foto: Privatfoto

Selv om det var et større arbejde at få pladerne transporteret til Roskilde, ligger det største arbejde stadig foran Leif Druedahl. Han vil nemlig registrere og digitalisere samtlige 106.000 plader.

- For mig er er det et spørgsmål om at bevare og formidle. Der er ikke nogen, der vil give penge for sådan nogen. Men de betyder noget for dem, der gerne vil være med til at bevare den gamle kulturskat, siger Leif.

Her fortæller Leif om nogle af de historiske plader, han har fundet i lejligheden på Vesterbro.

Leif Druedahls eksisterende samling er allerede registreret og digitaliseret. Heldigvis har han god opbakning på hjemmefronten, når det gælder det enorme arbejde, der venter forude. 

- Det er jo helt fantastisk. Når nu Leif går op i det og har gjort det i flere år, så er det jo bare fint, siger Leifs hustru, Marianne Druedahl. 

Leif Druedahl er også allerede blevet kontaktet af en specialist fra musikmuseet Ragnarok. Han er interesseret i Leifs projekt, fordi han kan bruge det til at finde ud, hvilken musik familien Danmark ville bruge penge på i 1900-tallet.

Vi ønsker Leif  - og konen - al mulig held og lykke med arbejdet forude. 

Leif Druedahls forkærlighed for 78'er-plader har ført til, at han har taget initiativ til 78'er Klubben. Her kan interesserede høre nogle af de gamle klassikere fra første halvdel af 1900-tallet. Medlemmer får en gang om ugen en mail med links til cirka otte 78'er-numre, som kan afspilles fra nettet og/eller downloades. Hvis man har lyst til at blive medlem af klubben, kan man skrive en mail til leif@druedahl.dk. Det er gratis og uforpligtende at være med. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik