Laura er danmarksmester i motocross - nu forbereder hun sig på næste svære skridt

Siden hun var helt lille har Laura Raunkjær brændt for motorsport, og i dag kan hun kalde sig danmarksmester i motocross for kvinder.

Motoren knurrer højlydt, og dækkene sender en sky af jord op, når rytteren letter over en bakke og lander uden at sænke farten.

Under hjelmen gemmer sig en ukendt danmarksmester. Laura Raunkjær fra Roskilde er nemlig danmarksmester i motocross. En sport, der traditionelt set har været mandsdomineret.

quote Når jeg laver gode resultater, når jeg kører med drengene, så er der ret mange, der lægger mærke til det.

Laura Raunkjær, danmarksmester i motocross.

Men Laura Raunkjær har, siden hun var helt lille, haft smag for motorolie, og med faren ved sin side tager hun nu rundt i hele Danmark og Europa for at dyste mod både kvinder og mænd i sporten, der kræver balance, god træning og frygtløshed. 

I fars fodspor

Laura Raunkjær må siges at have benzin i blodet. Hendes far dyrkede nemlig selv motocross, da han var yngre. Og det er en passion, som den unge danmarksmester har arvet.

Allerede som seksårig begyndte hun at dyrke motorsport. Og selvom det begyndte med en ATV på markerne tæt på huset i Vindinge, så overraskede hendes far, der i dag fungerer som Laura Raunkjærs træner, hende hurtigt med en motocross.

- Jeg er selv lidt i gang med at lære de forskellige ting, sådan så jeg kan klare mig selv, når jeg bliver 18, men jeg vil altid gerne have min far med, hvis det er muligt, siger Laura Raunkjær.

quote Du skal være klar i hovedet, og du skal kunne holde crosseren. Det er vigtigt, du ikke laver fejl.

Laura Raunkjær, danmarksmester i motocross.

Indtil videre er faren, Jacob Raunkjær, også fortsat med, når Laura skal til konkurrencer både i Europa og Danmark. Sammen tager de afsted i deres autocamper med både plads til at sove og bo i. Og det er en oplevelse som faren, Jacob Raunkjær, nyder i fulde drag.

- Jamen, det er super fedt. Jeg er rigtigt glad for at få lov til at bruge alle de her timer sammen med Laura rundt omkring i Danmark og Europa, og det mener jeg, at der er er rigtig mange fædre, der godt kunne misunde, fortæller Jacob Raunkjær, Laura Raunkjærs far og træner.

Træner 11 timer om ugen

At blive god til motocross kræver ikke kun smag for fart og frygtløshed. Laura Raunkjær bruger nemligt helt op til 11 timer om ugen på at træne - udover de timer hun bruger på Hedeland Motorklubs motocrossbane. Sporten kræver nemlig i høj grad råstyrke, kondition og teknik.

- Du skal være klar i hovedet, og du skal kunne holde crosseren. Det er vigtigt, du ikke laver fejl. Hvis din teknik er rigtig, og du står rigtigt, så kan du nemmere køre hurtigere, siger Laura Raunkjær.

quote Mit mål er faktisk at blive europamester for kvinderne i 2025.

Laura Raunkjær, danmarksmester i motocross.

Både coronavirus og vinter har betydet, at mange af landets motocrossbaner har været lukkede. Og derfor bliver motoren også ofte udskiftet med Laura Raunkjærs egne ben, når hun cykler afsted på sin mountainbike. Træning der er nødvendig for at kunne holde niveauet ved lige.

- Fysisk træning tager jeg som det hårde, motocross tager jeg som noget af det sjove, fortæller Laura Raunkjær. 

Kører fra kvinderne

Selvom Laura Raunkjær stadig er ung, så har hun med sit talent og sin passion formået at opnå meget indenfor motocrosssporten. Hylderne i garagen i Vindinge bugner af pokaler, hvoraf mange er podieplaceringer - men særligt én har stor betydning for den unge motorsportsentusiast. 

I 2018 kunne Laura Raunkjær nemlig kalde sig selv for danmarksmester for kvinder i motocross kategorien 85 kubik.

- Det er meget dejligt at få den oplevelse, hvor alle står og kigger på en og klapper, fortæller Laura Raunkjær

Hvad er motocross?

Og selvom Laura Raunkjær er glad for sine mange pokaler og præmier, vil hun dog godt indrømme, at hun måske havde det lidt for nemt i sin klasse.

- I alle heatsene (runderne red.), der overhalede jeg andenpladsen med en omgang som minimum, fortæller Laura Raunkjær.

Udover Danmarksmesterskaberne er der faktisk ikke særligt mange konkurrencer for kvinder i motocross. Derfor er det heller ikke helt unormalt at se Laura Raunkjær køre løb med drenge. Noget der godt kan vække opsigt fra tid til anden.

- Når jeg laver gode resultater, når jeg kører med drengene, så er der ret mange, der lægger mærke til det, fortæller Laura Raunkjær.

Målet er EM

Ambitionerne og målene er sat højt for den unge danmarksmester. Laura Raunkjær drømmer nemlig om at konkurrere udenfor Danmarks grænser en dag.

- Mit mål er faktisk at blive europamester for damerne i 2025, siger Laura Raunkjær

Noget der er lettere sagt end gjort. Den klasse som Laura Raunkjær skal køre i for at konkurrere internationalt byder nemlig på både 125 og 250 kubik motocrosser - væsentligt stærkere maskiner, der kræver mere styrke at håndtere. 

De ukendte danmarksmestre

Om Laura Raunkjær en dag kan kalde sig europamester i motocross for kvinder kan kun fremtiden vise. Men én ting er sikker. Det lader ikke til, at Laura Raunkjær kommer til at slippe  gashåndtaget lige foreløbig.  

- Jeg tror, at det er noget mere træning og mere erfaring, og ellers bare, at jeg gider at træne for det og virkelig gider at gøre noget ved det, siger Laura Raunkjær

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

60_percent

playOplev naturen: Sådan kan du fange fuglenes sang med en byg selv-optager

Plejehjemsklovn1

playCirkusklovne måtte ikke optræde. Så lejede de en lift og steg til vejrs

Roskilde Festival

Her kan du komme på festival trods corona-restriktioner

copenhagen historic grand prix

Trods aflysninger på stribe: Motorløb i København gennemfører historisk grandprix

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere