Længe ventet moské officielt indviet i Roskilde

I flere år har Roskilde Kulturforening glædet sig til, at det gamle værksted på Allehelgensgade blev til en rigtig moske. Torsdag skete det endelig.

Siden 1989 har der ligget en moské i lokalerne på Allehelgensgade 11B, men i dag blev dørene officielt åbnet til den nye Ayasofya-moské.

Moskéen har kostet omkring 20 millioner kroner at bygge, og den er blandt andet blevet finansieret af Roskilde Kulturforenings godt 1.000 medlemmer.

quote Uanset, hvad vi tror på, så handler det om, at vi kan finde ud af at leve sammen

Joy Mogensen, Borgmester, Roskilde

De fleste medlemmer og initiativtagere til den nye moské er af tyrkisk oprindelse, og til indvielsen var også den tyrkiske ambassadør forbi for at holde tale.

En anden af talerne var Roskildes borgmester Joy Mogensen, Soc.dem., som ligesom de resterende talere lagde vægt på, at den nye moské skal have fokus på religion og religionsfrihed - og ikke på politik.

- Alle, der har set det gamle værksted vil glæde sig over, at mennesker nu kan mødes i nogle ordentlige rum. Det er det, det handler om, og betingelsen for min opbakning er, at politik og religion skilles ad, så det her i moskeén handler om bedre integration, og at man ser sig selv som danske statsborgere med religion, siger Joy Mogensen.

Der har længe været tvivl om, hvorvidt borgmesteren ønskede at deltage i dagens indvielse pga. den nuværende situation i Tyrkiet, hvor modstandere af regimet bliver undertrykt.

- Uanset, hvad vi tror på, så handler det om, at vi kan finde ud af at leve sammen og acceptere, at der skal være plads til os alle. Derfor er jeg her i dag, for foreningen har lovet mig, at det er sådan, moskéen også skal fungere.

Til glæde for alle borgere

I dag var der plads til store smil hele vejen rundt, og i Roskilde Kulturforening glæder man sig også til at kunne slå dørene op for alle dem, der kunne være interesseret i at kigge forbi.

quote Det er både en moské, men bygningerne skal også fungere som et kulturcenter for alle. Unge og gamle, mænd og kvinder, muslimer og kristne.

Yalcin Dogan

- Det er både en moské, men bygningerne skal også fungere som et kulturcenter for alle. Unge og gamle, mænd og kvinder, muslimer og kristne, siger Yalcin Dogan, der er talsmand for Ayasofyamoskéen.

- Ligesom vi kan tage frit rundt og kigge ind i vores domkirke her i byen, så er alle også velkomne på besøg i moskéen. Vi har også en café, hvor alle må komme og hygge sig, siger Yalcin Dogan.

Ayasofyamoskéen kan huse op mod 1.200 mennesker i forbindelse med større begivendheder, men folkene bag forventer, at der vil komme omkring 500 ugentlige gæster.

Under opførelsen af moskéen har Roskilde Kulturforening stødt på en række problemer, der har gjort, at moskéen er blevet både dyrere, og at byggeriet har taget længere tid end forventet.

Grupperingen "Stop Islamiseringen af Danmark" har afholdt en demonstration mod moskébyggeriet, fordi man mente, at det var et spørgsmål om tid, inden man begyndte at kalde til bøn fra minareterne, som man gør det i Mellemøsten.

Men folkene bag moskéen garanterer, at den eneste gang, der kommer til at blive kaldt til bøn fra Moskeen, var i dag i forbindelse med den officielle indvielse.

- Der er ingen grund til bekymring fra naboernes side, for det kommer ikke til at ske, som nogle mennesker ellers har frygtet. Vi gjorde det i dag, fordi vi havde den officielle åbning, men ellers vil det ikke foregå, siger Yalcin Dogan.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

def_thumb,50_percent

playOplev naturen: Snit skovens grene til legetøj

Sankt Hans hospital

Milliondonation skal hjælpe rekreativ have på vej

Skærmbillede 2021-05-10 kl. 08.56.31

playSvend Brinkmann: "Det er befriende, at vi ikke kan alt"

cykelturisme fjordlandet

Uudnyttet potentiale: Tre kommuner satser stort på cykelturisme

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere