Kortvarig pause i slukning af affaldsbrand - mulig hjælp fra Forsvaret på vej

Den brændende affaldsbunke ved Roskilde er reduceret til under en tredjedel, lyder det fra brandvæsenets operativchef.

Arbejdet med den enorme brændende affaldsbunke ved Solum genbrugsplads i Roskilde bliver sat en lille smule på pause henover weekenden.

Det fortæller operativchef hos Roskilde brandvæsen, Tim Witzner, til TV 2 Lorry.

- Vi står foran en weekend, hvor vinden tager til, og vi kender ikke resultatet af, hvad det vil betyde for os, siger Tim Witzner.

Branden er stadig ikke slukket, efter den brød ud den 19. september. Det skyldes en over 700 grader varme kerne i midten af den brændende bunke, der er umulig at nå ind til med vand, skum eller andre slukningsmidler.

Sidste lørdag forsøgte Roskilde Brandvæsen derfor at kvæle branden med jord, hvilket lykkedes, og planen var fremover at arbejde med at lægge jord hele vejen rundt om det brændende område for på den måde at minimere branden.

 
 
Foto: Daniel Tronholm/Privatfoto

Efterfølgende er der dog sket ting, brandvæsenet ikke forventede.

- Det jord, vi lægger på, bliver ikke stabilt nok. Vi vil gerne have, at affaldsbunken brænder langsomt ud og opnår stabilitet, men den brænder så hurtig ud, at det jord, vi har lagt på, bliver ustabilt. Derfor risikerer vi, at maskiner og mænd ryger igennem store luftlommer i affaldsbunken, siger Tim Witzner.

Han vurderer, at der er 17.000 kubikmeter tilbage af den brændende affaldsbunke, som oprindeligt var estimeret til 55.000 kubikmeter.

Hjælp fra forsvaret

Den tiltagende vind betyder, at der bliver sat ekstra skub i branden, og derfor tør man lige nu ikke blive ved at hælde jord på den brændende affaldsbunke.

Samtidig har løsningen med jord udløst ubehagelige lugtgener i Roskilde.

- De skorper, som er kommet af den jord, vi har tilført, begynder at ryge, hvis der er vind, og det havde vi ikke set komme, siger Tim Witzner.

På den anden side hjælper vinden også til en hurtigere forbrænding af affaldsbunken, så den kan brænde ud af sig selv, og det giver ikke lige så mange gener.

- Så der er fordele og ulemper ved vinden, siger Tim Witzner.

Vinden skulle aftage efter søndag, og derfor vil brandvæsenet være meget klogere på situationen mandag, lyder det. Her får man også dronebilleder over branden fra Beredskabsstyrelsen. Billederne vil vise, om jord virker, eller om det vil give færre gener uden.

Skal man fortsætte med jord, er der allerede lagt planer for, at arbejdet kan ske forsvarligt.

- Via Beredskabsstyrelsen har vi haft en drøftelse med Forsvaret, som har nogle fjernstyret bulldozere. Det er plan to, hvis vi ikke kan sikre mændenes sikkerhed, men er nødt til at blive ved med at lægge jord på i forhold til at få branden lukket, siger Tim Witzner.

 
 
Foto: Roskilde Brandvæsen

Afslutning afhænger af vejret

Det brændende affald består af tørt haveffald, som borgere har afleveret på genbrugspladsen. 

Branden opstod natten til lørdag den 19 september og har brændt lige siden.

Hvornår den er endeligt slukket, kan Tim Witzner ikke spå.

- Det kommer fuldstændig an på regn og nedbør omkring Roskilde, og hvordan vinden arter sig. Men vi er i dialog dagligt med DMI og konstant i dialog med Solum. De har folk i området døgnet rundt til at tage sig af tingene, hvis der skulle ske en ændring i forhold til, hvad vi forventer, siger han.

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik