Kommune kan ikke tvinge ansatte til vaccine og test - regler bør ændres, mener udvalgsformand

Roskilde Kommune opfordrer nu deres medarbejdere i sundhedssektoren til at blive vaccineret eller lade sig teste.

Roskilde kommune oplever lige nu, at flere borgere er bekymrede over smitterisikoen blandt de medarbejdere, der kommer i deres hjem i forbindelse med eksempelvis hjemmeplejen.

Bekymringen hænger sammen med det stigende smittetal flere kommuner oplever lige nu.

Kommunen kan kun opfordre deres medarbejdere til at blive vaccineret og testet, men de kan ikke kræve det.

- Det er de svageste borgere, vi drager omsorg for. De er bekymrede, så derfor håber jeg, at alle vil tage imod vaccine og test, siger Morten Gjerskov, formand for sundheds- og omsorgsudvalget i Roskilde kommune, til TV 2 Lorry.

Borgernes bekymringer bliver taget alvorligt, fordi det er borgere, der har været meget isolerede det seneste halvandet år.

- De er selvfølgeligt bekymrede om, hvorvidt det nu er dem, der bliver smittet, siger Morten Gjerskov, Formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Roskilde kommune.

Regler burde ændres, mener udvalgsformand

I Danmark er der ikke krav om vaccination. Det er et personligt valg, om man vil lade sig vaccinere.

Derfor ved Roskilde kommune heller ikke, hvorvidt deres medarbejdere er vaccinerede.

De fornemmer dog, at vaccinetilslutningen er høj blandt deres medarbejdere. Det er heller ikke muligt ifølge loven at kræve, at medarbejderne bliver vaccineret.

Burde reglerne laves om?

- Hvis det stod til mig, helt personligt, så synes jeg ja. Vi skulle kigge på at lave reglerne om. Fordi det er vores mest udsatte borgere, vi kommer i deres hjem og på plejecentrene, der jo også er deres hjem, siger Morten Gjerskov.

Fra uge 43 bliver det endnu engang muligt at blive testet to gange om ugen i Roskilde Kommune. Morten Gjerskov håber, at alle, der arbejder med sårbare borgere, lader sig teste hver uge.