Kogeanbefaling ophævet: Nu kan vandet igen drikkes i Roskilde og Lejre

Det er ikke længere nødvendigt at koge drikkevandet i store dele af Roskilde og dele af Lejre. Prøvesvar på analyser af drikkevandet viser, at kvaliteten atter er tilfredsstillende.

Drikkevandet i størstedelen af Roskilde og dele af Lejre er ikke længere forurenet.

Derfor ophæver kommunerne nu anbefalingen om at koge vandet, der har været gældende siden tirsdag. Koldt vand direkte fra hanen kan dermed igen bruges til at drikke, lave mad og vaske op.

Kogeanbefalingen er ophævet, da de nyeste prøvesvar på analyser af drikkevandet fra vandforsyningsselskabet Fors viser, at kvaliteten atter er tilfredsstillende.

Har har kogeanbefalingen været gældende:

For store mængder af tarmbakterier

Tirsdag den 1. september anbefalede Roskilde Kommune borgerne i store dele af kommunen at koge drikkevandet. Lejre Kommune kom også med en kogeanbefaling - men her gjaldt det kun for cirka 500 husstande. 

Kogeanbefalingen kom på baggrund af drikkevandsprøver udtaget på Hornsherredværket, som viste tegn på forurening. Mere præcist var der tale om for store mængder enterokokker og coliforme bakterier, som begge er forskellige typer tarmbakterier.

Derfor skulle borgere koge vandet i mindst to minutter, inden man drak det eller brugte det til madlavning, opvask eller kaffebrygning.

Kender ikke årsagen

Fors ved stadig ikke, hvad der har været årsagen til forureningen, men vandforsyningsselskabet  arbejder videre for at finde frem til det.

I de kommende uger vil Fors overvåge vandkvaliteten dagligt.

- Hos Fors har vi skærpet fokus på at opspore den mulige årsag til forureningen, så vi undgår lignende situationer. Desværre kan vi endnu ikke sige, hvad den præcise årsag til forureningen har været. Vi kører med et udvidet prøvetagningsprogram af drikkevandet, og det fortsætter vi med, indtil vi i samarbejde med kommunerne vurderer, at vi igen kan følge de almindelige procedurer, fortæller  Henrik Correll, der er produktionsdirektør i Fors.