Kirkesølvet kom hjem til påske

Kornerup Kirke i Roskilde fik stjålet alt kirkesølvet i 2013, Skærtorsdag indviede biskoppen det nye kirkesølv, som er lavet specielt til kirken.

Skærtorsdag blev lige lidt festligere i Kornerup Kirke i dag. Det nye altersølv blev vist frem med deltagelse af biskop Peter-Fischer Møller.

Kornerup kirke har fået nyt altersølv og dåbsfad, da begge dele blev stjålet i sommeren 2013. Det har kunne lade sig gøre at få fremstillet nyt kirkesølv, fordi Lejre Provsti i 2015 bevilligede pengene til det.

Lavet af lokale guldsmede

Efterfølgende gik kirken på jagt og hentede priser i både ind- og udland. Valget faldt til sidst på Guldsmedene Anders og Vivi Nielsen Hansen fra Roskilde.

 - Det har været magtpåliggende for Kornerup kirke, at det blev en dansk og gerne en lokal guldsmed, der skulle stå for fremstillingen af det nye altersølv. Derfor var glæden ekstra stor da Guldsmedene fra Roskilde kom med den bedste pris, lyder det i en pressemeddelelse fra kirken.

Altersølv kan købes som standardvarer, men det nye kirksølv er håndlavet og fremstillet specielt til Kornerup Kirke.

Det nye dåbsfad.
Det nye dåbsfad.

Dåbsfadet er genskabt i messing, ud fra de billeder kirken lå inde med. Derudover er der fremstillet en kalk, samt særkalke. Sølvsmed Asger Max Hansen og guldsmed Anders Nielsen Hansen har ladet sig inspirere af udsmykningen i Kornerup Kirke. Derfor kan man nu og se, at altersølvet tilhører Kornerup kirke.

En kalk eller alterkalk er det bæger, som benyttes i kirken ved nadver. Bægeret er beklædt med 24 karats guld. Forbilledet er det bæger, som Jesus benyttede ved nadverens indstiftelse skærtorsdag aften. Derfor var det netop Skærtorsdag at det nye altersølv blev taget i brug for første gang.

Biskop Peter Fischer-Møller fortæller om kalkens betydning her.

Bedre sikkerhed

Det kirkesølv, som blev stjålet i 2013, havde en lang historie og en høj affektionsværdi.

Dåbsfadet var helt tilbage fra 1665. Under indbruddet, hvor tyvene også stak af med en 7-armet lysestage, 30 forsølvede drikkebægre og en oblatæske, lykkedes det tyvene at komme ind i pengeskabet, fordi de fandt nøglen til skabet i graverboligen. 

Det er ikke kun kirkesølvet i Korneup Kirke, der er nyt. Også pengeskabet i kikren er nyt, og denne gang er det uden en nøgle til.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Lav mad over åben ild

dining week

Populær madfestival frygtede storm efter udskydelse

Henrik Nordbrandt

playDigteren Henrik Nordbrandt led af anoreksi: Det var et ubevidst ønske om at begå selvmord

20130516-162059-L-1920x1280we

Nu kan du få gratis adgang til oplysninger om dig selv i Rigsarkivet: Sådan gør du

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere