Kaffetørstig borgmester inviterer borgerne til møde

Borgere i Roskilde, der har noget på hjerte, kan booke deres borgmester til et uformelt kaffemøde.

I et valgår kunne det godt ligne en charmeoffensiv, det som Roskildes borgmester Tomas Breddam, har kastet sig ud i. For på kommunens officielle hjemmeside annonceres det, at borgerne nu kan booke møder med ham rundt om i kommunen - og borgmesteren byder på kaffe.

Det første af møderne blev afviklet i Gadstrup 10. november sidste år, og nu er Tomas Breddam klar til at møde borgerne igen. Det sker i Svogerslev den 25. maj, i Viby den 1. juni samt i Roskilde den 3. juni og i Ågerup den 14. juni.

- Men det er ikke valgkamp. Det er jeg meget bevidst om. Jeg kommer som repræsentant for byrådet - og ikke som socialdemokrat. Jeg har også en embedsmand fra kommunen med, så det ville slet ikke gå. Men jeg har da tænkt tanken. Møderne skulle have været afviklet for længst, men er blevet udskudt på grund af corona. Nu nærmer vi os så valget, og jeg overvejede, om jeg skulle aflyse, men det vil jeg altså ikke, for folk har booket tid, siger Tomas Breddam til TV2 Lorry.

På Kommunens hjemmeside kan man klikke på de enkelte datoer, og så kan man ellers booke 15 minutter - nøjagtigt som det foregår, når man booker bord på en restaurant.  Ved arrangementet i Viby er der stadig ledige tider til et møde med den kaffeglade borgmester, og det samme gælder møderne i Svogerslev, Jyllinge og Ågerup.

Kaffe i rigelige mængder

Mødet i Roskilde er til gengæld udsolgt. Og tanken er, at borgmesteren møder op til seks borgere på kaffemøderne, og dér får en kop kaffe med dem.

Hvor meget kaffe kan du egentlig drikke?

- Haha, altså det kan da godt være, at jeg bytter ud med en kop te. Men det er rart at mødes med borgerne - som med afstand og håndsprit - kan tale med deres borgmester og fortælle om, hvad de synes fungerer godt og om det, der ikke fungerer, siger han.

Tomas Breddam understreger, at borgerne ikke kan komme med en sag og så få en sagsbehandling.

- Men jeg vil selvfølgelig altid gerne lytte, siger han.

Store kommuner med mange borgere

Strukturreformen, som trådte i kraft i 2007 førte til langt større kommuner, end det, folk var vant til. Og pludselig var en kommune som Roskilde lagt sammen med nabokommunerne Ramsø og Gundsø. Indbyggertallet steg markant.

Er der for langt mellem borgmester og borger i dag?

- Der er da i hvert fald blevet længere. Men jeg prøver at undgå det. For eksempel ved de her kaffemøder, men også ved at dukke op til en masse andre arrangementer. Jeg oplever det ikke selv som et problem, men nogen kan jo godt føle det, og derfor er det vigtigt at komme ud i lokalområderne, forklarer Tomas Breddam.

Borgmesteren var i gang med sine kaffemøder sidste år, men nåede kun en enkelt runde - nemlig i Gadstrup. Her blev der blandt andet talt om trafiksikkerhed og forhold i daginstitutionerne.