Jubel over ny politisk aftale: "En gave sendt fra himlen"

En ny politisk aftale har sikret 105 millioner kroner til at skabe mere vild natur til gavn for biodiversiteten. Pengene skal blandt andet bruges på et nyt stenrev i Roskilde Fjord.

01:21

Meget mere af det her i ny politisk aftale. Video: Karsten Dahl

Trods det kedelige regnvejr var der lørdag stor grund til jubel i Nationalparken Skjolungernes Land.

En ny politisk aftale har nemlig afsat 10 millioner kroner til genskabelse af stenrev, hvor et af dem skal oprettes i Roskilde Fjord.

- Det er glædeligt for os, men det er jo især glædeligt for naturen. Det er glædeligt, at vi er i en situation, hvor vi som samfund heldigvis også har mulighed for at genskabe noget af det, som vi har taget fra naturen på et tidligere tidspunkt, siger Anders Bülow, nationalparkchef i Skoldungernes Land, til TV 2 Lorry.

Læs også Danmark får sine første naturnationalparker - én af dem skal ligge i Gribskov

Et flertal på Christiansborg er blevet enige om at afsætte i alt 105 millioner kroner til at skabe mere vild natur til gavn for biodiversiteten, og i Roskilde Fjord vil et stenrev - der skal placeres ud for kysten ved Gershøj i Kirke Hyllinge - skabe masser af liv.

Artiklen fortsætter efter billedet...

  Foto: Karsten Dahl

- Det er i et stenrev, at fiskeyngel kan få fred til at vokse sig store, og det er der, hvor makroalger kan sidde fast, og det er der, hvor musligebanker kan opstå. Så det har en meget stor betydning for sådan en fjords biodiversitet, at der også findes et stenrev, siger Anders Bülow.

En god dag for naturen

Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov glæder sig også over den samlede politiske aftale, som blandt andet har sikret finansiering til nationalparkens stenrev-projekt.

- Det er en helt igennem fantastisk aftale, vi har lavet. Vi sætter blandt andet penge af til stenrev, der hjælper naturen både under og over vandet i Roskilde Fjord i Nationalpark Skjoldungernes Land. Det er en god dag for naturen, siger hun.

Læs også Naturvejleder: I nye naturnationalparker har naturen entydigt førsteprioritet

De oprindelige stenrev er blevet fisket op og brugt til at bygge moler, dørtrin og sokler til flagstænger, men nu kan de igen blive genskabt med 5000 tons sten fra Norge.

- Vi havde regnet med, at vi skulle ud at gå tiggergang hos nogle fonde for at prøve at få det her finansieret via fondsmidler - og så lidt medfinansiering fra nationalparkens side. Nu kommer gaven lige fra himlen - lige fra Folketinget - så vi kan komme i gang med opførelsen af stenrevet hurtigst muligt. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik