Jordemødre slår alarm: "Hvis det fortsætter, forsvinder vi"

Presset stiger og stiger - og ressourcerne bliver mindre og mindre. Nu slår flere jordemødre alarm overfor politikerne. De frygter, at jordemødrene vil forsvinde, hvis presset fortsat stiger.

Flere jordemødre i regionene er røget til tasterne for at dele deres personelige oplevelser fra fødegangene, efter klinikchef på fødegangen på Rigshospitalet, Morten Hedegaard, valgte at forlade sin post på grund af de forhold.

quote Hvis det fortsætter sådan her indenfor de næste par år, jamen så ser politikerne ikke nogen sure miner fra jordemødrene. For så er de væk.

Lotte Raahauge, tidligere jordemoder

- Den økonomiske ramme, som jeg som klinikchef har skullet arbejde under, er med årene blevet strammere og strammere. Det er efter min opfattelse nu svært at have det ultimative ansvar for både patienternes behandling  og medarbejdernes trivsel, skrev Morten Hedegaard ifølge Politiken i en afskedsmail til medarbejderne den 28. november. 

Det billede genkender flere jordemødre, der nu melder sig under Morten Hedegaards fane og tager del i debatten.

Blandt dem er Lotte Raahauge, der har været jordemoder på Roskilde sygehus i 12 år. Hun stoppede sit arbejde som aktiv jordemoder på grund af stress, og hvis vilkårerne ikke ændres, vender hun ikke tilbage.

- Så tænkte jeg: Nu er det nu! Nu har jeg simpelthen brug for, at få min stemme med ind i den her debat, siger hun.

I sit opslag på Facebook skriver hun blandt andet:

quote I løbet af de sidste to år har mere end 25 af mine dejlige, hårdføre og virkelig kompetente kollegaer forladt afdelingen, eller endda helt jordemoderfaget - enten af udmattelse eller i protest over vores fags forringede betingelser

Lotte Raahauges Facebook-opslag

"I løbet af de sidste to år har mere end 25 af mine dejlige, hårdføre og virkelig kompetente kollegaer forladt afdelingen, eller endda helt jordemoderfaget - enten af udmattelse eller i protest over vores fags forringede betingelser."

Meget personale er sparet væk, og andre har selv forladt deres stillinger. 

Helt konkret har det betydet, at der ikke er kolleger til at hjælpe, når man eksempelvis står alene med en kompliceret fødsel, hvor barnet sidder fast. 

quote Der skal altså ikke gå mange minutter for et barn, der sidder der, før det bliver påvirket. De situationer har jeg haft to af

Lotte Raahauge, tidligere jordemoder

- Og der skal altså ikke gå mange minutter for et barn, der sidder der, før det bliver påvirket. De situationer har jeg haft to af, siger Lotte Raahauge og fortsætter:

- Her er det lykkedes mig at få børnene ud, fordi jeg er rutineret og har prøvet det før. Men efterfølgende er jeg gået hjem og har tænkt "pyh - det var heldigt, at det gik godt!"

Stress fik Lotte til at kvitte jobbet

Efter tre hektiske nattevagter i august måned fik Lotte stress. Og herefter var der nærmest umuligt at komme på arbejde igen.

- Idet jeg ligger mig i min seng, så bryder min krop simpelthen sammen. Jeg troede faktisk, jeg skulle til at få et hjertestop. For min krop gik simpelthen amok. Og det blev jeg ret forskrækket over faktisk. Jeg tænkte "hold da op - er jeg virkelig så overbelastet, at det skal komme hertil nu?"

Lotte har I dag svært ved at se sig selv vende tilbage til jobbet som jordemoder igen. Og hvis ikke situationen på fødegangene forbedres, så er hendes bud på fagets fremtid klart:

- Hvis det fortsætter sådan her indenfor de næste par år, jamen så ser politikerne ikke nogen sure miner fra jordemødrene. For så er de væk.

 


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Jernbanecaféen

Dødsgløgg, pynt og pakkekalendere: Her er guiden til fem jule-værtshuse, du skal besøge

ukraine

Det begyndte med en tøjindsamling, men blev til et helt særligt dansk-ukrainsk fællesskab

julebanko Hannah-Sophia

Hannah-Sophia holder julebanko for at samle ind til udsatte familier

Snorre (2)

Snorre har hjulpet hjemløse siden han var 15 år: Nu indsamler han julegaver


Roskilde


Forsiden lige nu

Se flere