Invasiv akvarieplante lukker søer i naturpark

To søer i Hedeland Naturpark er blevet lukket, efter at man har fundet en invasiv akvarieplante. Ifølge lystfiskerforening har nogen tømt et akvarie i en af søerne.

Noget så eksotisk som en akvarieplante volder i øjeblikket store problemer i det naturskønne område Hedeland Naturpark, som ligger ved Hedehusene nær Roskilde.

Der er tale om planten med det latinske navn Carolina cabomba.

Planten er blevet fundet i de to søer Fiskesø og Hundesø, og det har nu medført, at begge søer er lukket på anbefaling af Miljøstyrelsen.

Det oplyser Hedeland I/S i en mail sendt til den nærliggende rideklub Hedehusgården.

Hedeland I/S oplyser, at planten Carolina cabomba stærkt invasiv og spredes ved, at små plantestykker hænger fast i fiskegrej, hundes pels, hestes ben eller lignende.

Heste og hunde må derfor ikke længere benytte søerne på grund af spredningsfaren. Søerne vil dog blive oprenset af Miljøstyrelsen til efteråret, skriver naturparken.

Ifølge sn.dk åbner søen først i 2021 igen.

Akvarie tømt i sø

Lystfiskerforeningen Hedeland Fiskesø skriver på sin hjemmeside, at en ukendt person har tømt sit akvarie i søen, og at det er derfor, at akvarieplanten har bredt sig i hele søen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Sådan ser planten Carolina cabomba ud.
Sådan ser planten Carolina cabomba ud.
Foto: Great Britain - non native species secretariat

”Miljøstyrelsens biologer er meget bange for, at denne plante skal brede sig til de andre søer, så derfor skal søen renses, hvilket betyder søen tømmes for vand,” skriver lystfiskerforeningen og slår samtidig fast, at der er fiskeforbud i søen, fordi planten kan føres med vores fiskeudstyr til andre søer.

- Vi er enormt kede af hændelsen, men har stor forståelse for Miljøstyrelsens beslutning om oprensingen. Det er vigtig at forhindre denne plante breder sig til andre søer, lyder det på lystfiskerforeningens hjemmeside.

Her kan man desuden læse, at Fiskesøen har en fin bestand af gedde, aborre, skalle, ål og brasen, og at der udsættes ørreder i forskellig størrelse nogle gange i løbet af året.

Bag Hedeland Naturpark står I/S Hedeland - et offentligt interessentskab ejet af tre kommuner: Greve, Roskilde og Høje-Taastrup. 

Fakta om Carolina cabomba:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Stejlepladsen havn

playUnikt fiskerimiljø bevares 20 år endnu - men forening frygter fortsat fremtiden

Musvåge

Rovfugle dræbt af ulovlig gift: "Det er noget svineri"

Lystfisker

”Træk en gammel sweater på…” - her finder du alle fiskestederne

Untitled collage

Store planer for lang å – betonen skal fjernes, og vandet skal flyde frit

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere