Intelligent løsning: Her bruges toiletvandet til at holde fjernvarmepriserne i ro

Mens den globale energikrise betyder en markant stigning i varmeregnskabet hos de fleste danskere, kan 9.000 husstande i Roskilde ånde lettet op.

Prisen på at opvarme radiatoren i lejligheden, parcelhuset eller patriciervillaen i de kolde vintermåneder er næppe et emne, der har engageret den brede befolkning her i landet de seneste mange år.

Lige indtil i år.

Snakken om radiatorvandet har aldrig været så varm som nu, efter danskerne er blevet stillet markante prisstigninger for varmen i udsigt som følge af den globale energikrise, der har sendt priserne på el, naturgas og olie på himmelflugt i løbet af de seneste måneder.

Men i Roskilde kan borgerne i lige knap 9.000 boliger ånde lettet op.

De opvarmes nemlig af fjernvarme fra den flerkommunale forsyning for Roskilde, Lejre og Holbæk Kommuner, Fors A/S.

Her har man tænkt i alternative baner, når det omhandler kilderne til fjernvarme – og det betaler sig.

Toiletvandet giver varme radiatorer

Mens boliger med naturgasfyr, oliefyr eller el-radiatorer er nødsaget til at bruge én kilde til opvarmning i boligen, er mulighederne flere på varmeværket, der leverer fjernvarme – og det i særdeleshed i Roskilde, forklarer Fors A/S i en pressemeddelelse.

- Hos Fors A/S bruger vi forskellige energityper til at varme hjemmene op med i Roskilde. For eksempel bruger vi overskudsvarmen fra Roskildes spildevand på Bjergmarken Renseanlæg.

- Det vil sige, at når du trækker ud i toilettet, så bruger vi varmen fra dit brugte vand til at varme dit hus op med. Det er smart, og det er grønt. Og ikke mindst økonomisk fordelagtigt, siger vand- og varmechef Steffan Alexander Thule Madsen fra Fors A/S.

Fjernvarmeværket benytter sig også af overskudsvarme fra industrien, halm, affaldsenergi og biomasse, når det varme radiatorvand til de omtrent 9.000 husstande skal leveres.

- Det gør, at vi kan spille på flere heste og dermed sikre den mest fordelagtige varme til vores kunder, forklarer vand- og varmechefen.

Priser holdes i ro

Konkret betyder det ifølge Fors A/S, at priserne på fjernvarme holdes i ro, og dermed undgår kunderne den kedelige ekstraregning, de fleste danskere netop har modtaget fra deres varmeværk.

Ifølge den kommunale forsyning er potentialet for udnyttelsen på de ressourcer, der allerede bruges, endda ikke udtømt endnu.

- Når vi kigger på vores vandværker og renseanlæg i Roskilde Kommune, ser vi flere muligheder og uforløst potentiale for at udnytte endnu mere af den overskudsvarme, der er på vores anlæg.

- Det er noget, vi arbejder på at udnytte i tæt samarbejde med vores samarbejdspartnere. Det giver nemlig mening i forhold til den fremtid, vi står over for, siger Steffan Alexander Thule Madsen fra Fors A/S.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik