I Roskilde kan cyklister nu fortsætte for rødt lys i 16 kryds

Kommunen har netop skruet det sidste skilt op, der giver cyklister lov til at svinge til højre for rødt lys mange flere steder.

Det kan nogle gange føles som spild af tid at skulle holde for rødt.

Men i Roskilde Kommune kan cyklister nu komme hurtigere gennem trafikken, selvom lysreguleringen endnu ikke viser grøn.

Højresving for rødt er nemlig blevet tilladt i 11 nye kryds, hvis man vel at mærke er cyklist, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

I forvejen var det muligt for cyklisterne at svinge til højre for rødt i fem kryds, men det antal er nu vokset til i alt 16 kryds.

- Roskilde var den første kommune i Danmark, der lavede forsøg med højresving for rødt for cyklister i signalregulerede kryds. Det gjorde vi i tre kryds allerede i 2011. Nu har Vejdirektoratet givet lov til, at det er tilladt at opsætte disse skilte i visse vejkryds i hele landet, siger Socialdemokratiets Daniel Prehn, der er formand for Plan- og Teknikudvalget, i pressemeddelelsen.

Tippet af cyklisterne

Cyklisterne i Roskilde har igennem årene givet tips til hvilke kryds, de ønskede skulle med, og flere af disse er nu blevet imødekommet af kommunen.

Alle signalregulerede kryds i hele kommunen er blevet screenet i forhold til kravene i lovgivningen. Det har medført, at der nu er der kommet 29 hjørner i i alt 11 nye kryds mere, hvor højresving for rødt er tilladt, forklarer Daniel Prehn.

- Vi har her i kommunen en politik om, at den bæredygtige transport være et brugbart alternativ til bilen. Det betyder, at flere skal gå, cykle og benytte kollektiv trafik. Og som et led i det, giver vi cyklister lov til at svinge til højre for rødt lys mange flere steder i Roskilde. Sammen med cykelruter i bymidten – for eksempel imod ensretningen – giver det at svinge til højre for rødt lys cyklisterne en fordel frem for bilerne, når vi skal rundt i byen, siger udvalgsformanden.

Lovgivningen stiller krav om, at der er cykelsti i både til- og frafart i de hjørner, hvor man skal svinge til højre for rødt.

Samtidig skal cykelstien have en vis minimumsbredde, så der er plads til at opdele cykelstien i en højresvingsbane og ligeud bane.

Derfor er der en række kryds i bymidten, hvor det ikke er muligt at indføre.

Fakta om højresving for rødt i Roskilde

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

SOS Dansk Autohjælp giver vejhjælp på cykel

Nu kommer vejhjælpen også cyklende til billister i nød

40_percent

playVirksomheder starter kampagne for udvidelse af motorveje

Skoleveje Margretheholm

Overborgmester vil sikre skoleveje i ny bydel

20060814-183343-4-1920x1280we

Nu skal Danmarks travleste togskinner skiftes

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere