I Roskilde kan cyklister nu fortsætte for rødt lys i 16 kryds

Kommunen har netop skruet det sidste skilt op, der giver cyklister lov til at svinge til højre for rødt lys mange flere steder.

Cyklisterne i Roskilde har igennem årene givet tips til hvilke kryds, de ønskede skulle med, og flere af disse er nu blevet imødekommet af kommunen. Foto: Bardur Eklund/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Det kan nogle gange føles som spild af tid at skulle holde for rødt.

Men i Roskilde Kommune kan cyklister nu komme hurtigere gennem trafikken, selvom lysreguleringen endnu ikke viser grøn.

Højresving for rødt er nemlig blevet tilladt i 11 nye kryds, hvis man vel at mærke er cyklist, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Læs også Video viste 113 farlige situationer i rundkørsel på 24 timer

I forvejen var det muligt for cyklisterne at svinge til højre for rødt i fem kryds, men det antal er nu vokset til i alt 16 kryds.

- Roskilde var den første kommune i Danmark, der lavede forsøg med højresving for rødt for cyklister i signalregulerede kryds. Det gjorde vi i tre kryds allerede i 2011. Nu har Vejdirektoratet givet lov til, at det er tilladt at opsætte disse skilte i visse vejkryds i hele landet, siger Socialdemokratiets Daniel Prehn, der er formand for Plan- og Teknikudvalget, i pressemeddelelsen.

Tippet af cyklisterne

Cyklisterne i Roskilde har igennem årene givet tips til hvilke kryds, de ønskede skulle med, og flere af disse er nu blevet imødekommet af kommunen.

Læs også Ung mand kørt ihjel: Nu bliver dødskryds lavet om

Alle signalregulerede kryds i hele kommunen er blevet screenet i forhold til kravene i lovgivningen. Det har medført, at der nu er der kommet 29 hjørner i i alt 11 nye kryds mere, hvor højresving for rødt er tilladt, forklarer Daniel Prehn.

- Vi har her i kommunen en politik om, at den bæredygtige transport være et brugbart alternativ til bilen. Det betyder, at flere skal gå, cykle og benytte kollektiv trafik. Og som et led i det, giver vi cyklister lov til at svinge til højre for rødt lys mange flere steder i Roskilde. Sammen med cykelruter i bymidten – for eksempel imod ensretningen – giver det at svinge til højre for rødt lys cyklisterne en fordel frem for bilerne, når vi skal rundt i byen, siger udvalgsformanden.

Lovgivningen stiller krav om, at der er cykelsti i både til- og frafart i de hjørner, hvor man skal svinge til højre for rødt.

Læs også Video viste 113 farlige situationer i rundkørsel på 24 timer

Samtidig skal cykelstien have en vis minimumsbredde, så der er plads til at opdele cykelstien i en højresvingsbane og ligeud bane.

Derfor er der en række kryds i bymidten, hvor det ikke er muligt at indføre.

Fakta om højresving for rødt i Roskilde

Roskilde lavede forsøg med højresving for rødt for cyklister i tre signalregulerede kryds i 2011 - Algade/Hestetorvet, Kong Valdemarsvej/Algade og Københavnsvej/Ny Østergade.

 

Vejdirektoratet besluttede i 2017, at skiltningen i de tre kryds kunne blive permanent. Samtidig gav i direktoratet lov til, at det i hele landet nu er tilladt at opsætte disse skilte i visse vejkryds.

 

Nu er der kommet 29 hjørner i i alt 11 nye kryds til listen over steder, hvor højresving for rødt er tilladt.

 

De nye kryds er:

 • Holbækvej/Låddenhøj
 • Holbækvej/Hyrdehøj
 • Holbækvej/Fælledvej
 • Spritkrydset (dobbelt kryds)
 • Sdr. Ringvej/Ved Ringen
 • Køgevej/Østervang
 • Køgevej/Sdr. Ringvej/Østre Ringvej
 • Vindingevej/Bymarken
 • Københavnsvej/Bymarken
 • Klosterengen/Byageren
 • Herregårdsvej/Himmelelv Sognevej

 

Kilde: Roskilde KommuneTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik