Hjemløse Natalia får uventet gave: "Jeg troede, han ville ringe til politiet"

02:46

Natalia Czarnowska troede, at der ville blive ringet efter politiet. I stedet blev hun og hendes kæreste ejer af deres helt egen campingvogn. Video: Malte Jørstad

- Jeg var sikker på, at han ville smide os ud og ringe til politiet.

Sådan siger hjemløse Natalia Czarnowska om den dag, hvor en mand banker på døren til den campingvogn, hvor hun og hendes kæreste har slået sig ned.

Læs også Snart åbner børnekrisecenter: Mor på barsel og tidligere hjemløs hjælper til

- Jeg tænker, at nu er der ballade, og at vi skal bare have pakket vores ting og smutte, husker hun.

Det har de prøvet mange gange før. Men denne dag er anderledes.

I stedet for at smide dem ud, er de pludselig ejere af deres helt egen campingvogn.

- En klar opgradering

"I må godt få den", siger manden, der banker på.

- Hvad? Først troede jeg ikke på det, siger Natalia Czarnowska.

Campingvognen, hvor de har overnattet, står på en grund, der tilhører Roskilde Fiskeland. Det er et put and take-område, hvor fiskeentusiaster kan dyrke deres hobby.

Området grænser op til Dyrskuepladsen, der hvert år huser Roskilde Festival. Campingvognen har givet tag over hovedet til Roskilde Fiskelands frivillige på festivalen, men i år, hvor coronavirus har aflyst al musik og fest, har campingvognen stået tom.

Læs også Hus Forbi-sælgere skulle giftes og bad om hjælp på Facebook: Folks støtte har været overvældende

- Da vi møder Natalia og hendes kæreste, har vi allerede besluttet, at campingvognen skal væk, siger Leon Lyberg Gravesen, der er medejer af Roskilde Fiskeland.

- Kommunen vil gerne have, at vi fjerner campingvognen, og vores to gæster var super flinke. Vi tænkte, at vi kunne lave en lille deal, så nu er campingvognen deres.

For Natalia Czarnowska og hendes kæreste er campingvognen en kærkommen gave.

- Vi har boet på gaden og på en forladt båd.

- Det er klart en opgradering, siger hun. 

Nu mangler de bare et nyt sted, hvor de må stille den. 

Du kan se en video med Natalia Czarnowska og Leon Lyberg Gravesen i toppen af artiklen.

FAKTA: Her må du parkere din campingvogn

Natalia Czarnowskas nye campingvogn må ikke blive på Roskilde Fiskelands grund, da kommunen har bedt Roskilde Fiskeland om at fjerne den. Men hvor må den så holde?

 

  • Sommerhuslovgivningen skildrer mellem at "raste" og "campere". Hvis du for eksempel gør hvil for at sove, slappe af eller indtage mad med henblik på at fortsætte din kørsel, kaldes det at "raste". Indtager du derimod et område for en periode med et andet formål end blot at raste, for eksempel ved at opholde dig på pladsen i en længere periode, slå lejr eller gøre lignende større indrettelser, betragtes opholdet som campering - og det kan alene ske på en campingplads.
  • Nogle steder er det helt forbudt at parkere campingvogn på vej og offentlig parkeringsplads. Andre steder kræver det en særlig tilladelse. Der er også eksempler på områder, hvor campingvogne kun må parkeres om sommeren eller i et begrænset tidsrum i forbindelse med rengøring eller pakning.
  • Flere kommuner forbyder også boligejere at stille campingvognen på egen matrikel. Typisk er reglen indført ud fra et æstetisk hensyn. Man frygter, at kvarterets udtryk skæmmes, eller at det fører til nabostridigheder, hvis campingvogne pludselig skyder op i forhaverne.

 

Kilder: Naturstyrelsen, Erhvervsstyrelsen og Bolius

Se mere