Historisk kro får redningsplanke efter turbulent periode med konkurs

Svogerslev Kro skal fortsætte med mad og selskabslokaler, slår kommunen nu fast.

Arkivfoto af Svogerslev Kro. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Svogerslev Kro har været inde i en turbulent periode, hvor der var tale om, at den helt skulle nedlægges.

Men nu vil Roskilde Kommune med en ny lokalplan sikre, at kroen fortsat kan være samlingspunkt i byen.

- Vi har i Plan- og Teknikudvalget besluttet at starte arbejdet med en lokalplan, der slår fast, at kroen skal bevares med en restaurant og tilhørende selskabslokaler. På den måde håber jeg, at vi får skabt en stabil fremtid for dette vigtige knudepunkt i Svogerslev, siger formand for Plan- og Teknikudvalget, Jens Børsting (Soc.dem), i en pressemeddelelse udsendt af kommunen.

Læs også En af landets ældste landevejskroer er gået konkurs

Der har været krodrift i Svogerslev ved Roskilde siden 1600-tallet. Men i sommer gik den gamle landevejskro konkurs.

Konkursen gjaldt dog kun forpagteren og ikke selve ejeren af bygningen. Håbet var derfor, at det også i fremtiden ville være muligt at komme på krobesøg i Svogerslev.

Arkivfoto af den gamle landevejskro. Foto: Lea Meilandt Mathiesen/Ritzau Scanpix

Virksomheden Enekilde A/S, som købte bygningerne tilbage i foråret, har tidligere oplyst, at de har planer om at foretage op til flere ændringer på bygningerne.

Læs også Damhuskroen bliver til Old Irish Pub

Blandt andet vil de ændre dele af Svogerslev Kro til ældrevenlige boliger og samtidig lave en mere tidssvarende restaurant i krostuen.

Selve bygningen skal tilbageføres til den oprindelige arkitektur og form.

Vil bevare krohave som friareal for byen

Og nu viser det sig altså, at grundejeren har fået grønt lys af kommunen til at føre deres planer ud i livet.

- Samtidig vil lokalplanen også give mulighed for at skabe boliger i de nuværende værelsesfløje. At opretholde et krav om værelser vil ikke give den økonomi, der skal til for at drive stedet. Derimod er vi interesseret i, at krohaven bevares som et friareal for byen, hvor også stierne bevares og forbedres med ny belægning og sikker en belysning. Forpladsen mod Svogerslev Hovedgade skal også være offentlig tilgængelig både til udeservering og til parkering, siger udvalgsformand Jens Børsting.

Læs også Historisk kro får bøde for snavs og slid

Svogerslev Kro fik status af kongelig privilegeret postkro i 1727, hvor postvognen fra Roskilde gjorde holdt for at hvile og skifte hest, inden posten blev transporteret videre mod Hornsherred.

Næste skridt er, at der udarbejdes et egentligt forslag til ny lokalplan for Svogerslev Kro med boliger.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik