Her må du ikke vande græsset: Kommune minder borgerne om vigtigt forbud

I Roskilde Kommune er det ikke tilladt at give haven den helt store vandingstur.

Det danske sommervejr har for alvor ramt Danmark, og det betyder, at det er begyndt at krible i de grønne gartnerfingre, der blandt andet gerne vil vande græsplæner.

Men igen i år har Roskilde Kommune indført et vandingsforbud for borgerne i kommunen. Det betyder, at de ikke må vande plænerne i sommermånederne. Det skyldes, at forsyningsselskabet Fors A/S oplever, at vandforbruget stiger markant.

Det oplyser forsyningsselskabet i en pressemeddelelse.

Vandchef for Fors A/S, Steffen Alexander Thule Madsen, kommer med en tydelig opfordring til borgerne i kommunen.

- Den varme brise, der i øjeblikket er over os, sætter pumperne på vandværkerne på overarbejde. Vi ved, når sommeren står for døren, så er der masser af badeglade folk og tørstige haver, der kalder på vand. Vores vandværk er gearede til det øgede forbrug, men vi opfordrer altid til at spare på vandet, siger han.

Vandingsplan i Roskilde Kommune 

I Roskilde Kommunes vandforsyningsplan står der, at det er forbudt at vande i store dele af dagtimerne.

Men selv uden for dagstimerne er det ikke tilladt at vande græsplænen. Til gengæld er det okay at vande andre dele af haven.

Sidste år oplyste Kim Dahlstrøm, der er afdelingschef for Miljø og Byggesag i Roskilde Kommune, til TV 2 Lorry, at man gerne må vande sine bede og køkkenhaver - og at man gerne må fylde vandbassinet i haven.

Men det er ikke tilladt at stille den automatiske havevander til at sprøjte hele dagen – og i det hele taget må man ikke vande græsplænen, bare fordi den er blevet lidt grå, siger han.

Selskab holder nøje øje med situationen

Forsyningsselskabet Fors A/S oplyser, at flere borgere bruger mere vand på sommerens varme dage, men indtil videre er der ikke problemer med mangel på vand – men alligevel følger forsyningsselskabet situationen nøje.

Vandchef hos Fors A/S oplyser, at der på nuværende tidspunkt ikke er et problem med at levere vand til deres kunder.

- Men vi overvåger løbende niveauet i grundvandsmagasinerne, så vi hele tiden sikrer, at vi har rent drikkevand til vores kunder, siger Steffan Alexander Thule Madsen og fortsætter:

- Og det er klart, at hvis ikke vandingsforbuddet overholdes, og vi kan se, at det udvikler sig til et problem, så er vi nødt til at indføre restriktioner. Vi er alle nødt til at stå sammen om at beskytte vores fælles grundvand.

Vandingsforbuddet er ifølge afdelingschefen ikke noget nyt, da det er en gammel beslutning, der er indbygget i kommunens vandforsyningsplan, som går mange år tilbage i tiden.

Begrænsningen af vandbrugen er nødvendigt, da der er en risiko for tørlægning af vandboringerne.

Forsyningsselskab sender advarsel ud

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, at vandværket, der leverer vand til kommunere Køge, Greve, Solrød og Stevns, den sidste måned har oplevet, at det var svært at følge med borgernes vandforbrug.

Anne-Mette Mølholt, der er driftschef hos forsyningsselskabet Klar Forsyning, udtalte, at vejret har en stor betydning for vandbrugen. I takt med at det gode vejr kommer, skal folk også have fyldt deres svømmebassiner op og vande haven.

Her er gode råd til at spare på vandet