Her må du ikke vande græsset: Kommune minder borgerne om vigtigt forbud

I Roskilde Kommune er det ikke tilladt at give haven den helt store vandingstur.

Borgere i Roskilde går endnu en sommer i møde, hvor man skal holde igen med haveslangen, selv om græsset ser lidt tørt ud. Kommunens vandforsyningsplan siger nemlig, at det er forbudt at vande i store dele af dagtimerne.

quote Det er vores budskab, at man bruger grundvandet med omtanke

Kim Dahlstrøm, afdelingschef, Roskilde Kommune.

Reglerne foreskriver, at der er vandingsforbud i tidsrummet mellem 9 og 18, men selv uden for det tidsrum er det stadig ikke tilladt at vande græsplænen.

Til gengæld må man gerne udenfor det anførte tidspunkt vande andre dele af haven, forklarer Kim Dahlstrøm, der er afdelingschef for Miljø og Byggesag i Roskilde Kommune.

- Man må gerne vande sine bede og køkkenhave, og man må også gerne fylde vandbassinet. Men det er ikke tilladt at stille den automatiske havevander til at sprøjte hele dagen – og i det hele taget må man ikke vande græsplænen, bare fordi den er blevet lidt grå i det, siger Kim Dahlstrøm til TV 2 Lorry.

En gammel beslutning

Vandingsforbuddet er ifølge afdelingschefen ikke noget nyt, da det er en gammel beslutning, der er indbygget i kommunens vandforsyningsplan, som går mange år tilbage i tiden.

- Det er ikke fordi, vi er ude og minde om det hvert år, men vandværkerne har efter den tørre sommer sidste år spurgt, om forbuddet stadig er gældende, og derfor informerer vi om det igen, siger Kim Dahlstrøm.

Årsagen til begrænsningen er, at der er risiko for tørlægning af vandboringerne. I værste fald kan en sænkning i grundvandsspejlet give iltning af grundvandet og dermed ændre vandets kemiske sammensætning.

Samtidig stiger risikoen for nedsivning af pesticider og andre stoffer, da de vil opholde sig kortere tid i de beskyttende jordlag.

Høj miljøbevidstehed hos borgerne

Vandingsforbuddet mindsker også risikoen for, at bække, åer og søer tørrer ud.

- Det er vores budskab, at man skal bruge grundvandet med omtanke. Heldigvis har vi fået regn i forhold til tørken sidste år, men vi er godt i gang med sommermånederne, og vi kan godt risikere, at det kan gå hen og blive tørt igen, siger Kim Dahlstrøm.

- Hvis vi bliver opmærksomme på vandspild, så tager vi naturligvis kontakt til den enkelte borger til en snak, men vi har ikke oplevet problemer med det, for generelt er der en relativ høj miljøbevidsthed blandt borgerne.

Herunder kan du læse en lang række gode råd til, hvordan du sparer på vandet:

Spar vand i haven

Spar vand i husholdning

Spar vand i badet

Øvrige sparetips

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

80_percent

playGladsaxe firdobler antallet af ladestandere til elbiler

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Stenrev

playKæmpe stenrev skal skabe liv under havet ved Nordkysten

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere