Her er de første frilandskartofler - de koster en bondegård

Årets første danske frilandskartofler kommer fra Gundsølille i Roskilde

Skulle man snuppe sig en højt belagt kartoffelmad med årets første danske frilandskartofler, så vil prisen være på niveau med et stykke med friskpillede fjordrejer. For årets første kartofler er en eftertragtet sjældenhed, som lige nu sælges i Føtex til 98 kroner for en bakke med 250 gram - eller 392 kroner for et kilo.

Kartoflerne kommer fra Ryttergårdens Gårdbutik, der ligger i Gundsølille ved Roskilde. Stedet drives som et familieprojekt, hvor især de tidlige kartofler har høj prioritet.

- Vi har brugt husdyrgødning, som udvikler varme, og så ar de været overdækket med plastik og fiberdug, fortæller Peter Mølgaard, der driver Ryttergården sammen med sin kone Janne.

Parret overtog ejendommen i 2006 og har i årene efter stille og roligt bygget den op, så der i dag dyrkes kartofler på 46 hektar, og dertil kommer 160 hektar med andre planteafgrøder  - blandt andet jordbær, ærter og grønne asparges.

Kartoffel-kapløbet


Men af alle afgrøder er det forårskartoflerne, der er mest opmærksomhed om. og gården i Gundsølille er vant til at være tidligt ude.

- Sidste år var vi klar med dem 22. april, så vi er tidligere ude i år. Og for to år siden var vi også først, siger Peter Mølgaard og giver de store solmængder i marts en stor del af æren for de meget tidlige kartofler i år

Han har solgt hele det første parti  - hele seks kilo - til Salling Group, som sælger dem i føtex i Lautrupcentret, i Egedal og i Roskilde. Dermed kan man ikke tage forbi Ryttergårdens Gårdbutik, hvis man vil være firstmover og spise de første kartofler.

- Men efter påske har vi mange flere. Og så falder priserne, siger Peter Mølgaard.

De helt nye kartofler er af sorten Solist, der netop går for at være en "ekstremt tidlig" sort.

Og har du ikke lyst til at lægge knap 400 kroner for et kilo kartofler, så kan du i det mindste glæde dig over, at der er mange flere - og billigere kartofler på vej - og at kartoflerne indvarsler både forår og sommer.