Heldige iværksættere tester insektburger på festival-gæster

Ved Wholi Foods har man sat sig for at redde miljøet ét insekt ad gangen. I år tester man insekter på Roskilde Festival.

Insekter og aftensmad. 

Det er måske ikke to ting, du forbinder, men det vil Malena Sigurgeirsdóttir og Jessica Buhl Nielsen, de to stiftere af Wholi Foods, nu ændre på. 

Deres mad kan være en del af løsningen på fremtidens klimaproblemer. Og blandt andet derfor har de fået lov til at teste deres produkter under dette års Roskilde Festival. 

- Den her burger består af noget insektmel og ærtemel, som er blevet ekstruderet til en masse, som minder lidt om hakket fars, forklarer Malena Sigurgeirsdóttir til TV 2 Lorry.

- Vores insekter udleder væsentlig mindre vand og CO2, og det optager næsten ikke noget land for at producere dem. Så bare i forhold til vores lille bøf sparer man 4.000 liter vand ved at spise vores i stedet for en hakkebøf. Og 600 gram CO2 groft sagt, siger hun. 

Tre grunde til at spise insekter ifølge Wholi Foods

- Insekter er fyldt med fibre, proteiner, vitaminer og mineraler. Det er næsten som at spise rugbrød, fisk og kød på én gang.

 

- Og ser man på klimaaftrykket, så udleder de væsentligt mindre vand og CO2. Og så optager de næsten ikke noget land under produktionen. 

- Og så smager de altså godt. Vi kommer jo ikke nogen steder, hvis de ikke smager godt, siger siger Malena Sigurgeirsdóttir. 

Overraskende glade testpersoner

De to stiftere af Wholi Foods serverer deres bøffer fra en mobil cykel i campingområdet.

Og feedbacken er overraskende god, da TV 2 Lorry følger med. 

Faktisk så god, at den også kommer bag på iværksætterne:

- Indtil videre har det været rigtig positivt. Faktisk mere positivt end jeg havde forventet.  Folk synes, at insekter i bøffen er bonus info. Det er altså noget, som tiltrækker dem, siger Malena Sigurgeirsdóttir.

-  Jeg troede lidt, at det var det, der skræmte dem væk. Men det er faktisk noget, der tiltrækker rigtig mange mennesker, og de synes, det er fedt, at der kommer noget bæredygtigt mad på bordet, siger hun. 

Bøfferne her er lavet af insektmel. 
Bøfferne her er lavet af insektmel. 
Foto: Karoline Daae

Roskilde Festival er et godt testområde

I alt har fire virksomheder fået lov til at videreudvikle sine opfindelser efter input fra festivalgæsterne. 

Roskilde Festival har nemlig i tre år haft et samarbejde med Innovationsfonden, som ser flere fordele i at bruge pladsen denne ene uge om året.

- Vi ved, at det er vigtig at komme i dialog med brugerne, når man skal udvikle et nyt produkt, og det kan mange innovationsvirksomheder godt blive endnu stærkere til. Vi kan se, at de får rigtig meget viden med hjem til deres videre produkt- og forretningsudvikling, siger programrådgiver fra Innovationsfonden, Jane Thomsen, til TV 2 Lorry. 

- Roskilde Festival er et fantastisk sted at teste produkter. Det er en hel by, der bliver etableret over 7-8 dage. Folk bor ret afgrænset og lever deres liv her. Så man kan få en dybere dialog med dem. Samtidig er der ekstremt mange mennesker, så vi har oplevet virksomheder, der ellers skulle have brugt et år på at få testet deres produkt lige så meget, som de kan nå her på en uge, siger hun.

 
 
Foto: Wholi Foods

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik