Håndgranater fik politi til at afspærre politistation og tilkalde Forsvaret

En mand ville tirsdag aften indlevere en stor bunke gamle håndgranater og våben. Politiet måtte afspærre stationen og tilkalde Forsvarets bomberyddere.

Tirsdag aften var en aften ud over det sædvanlige på politistation i Roskilde.

Omkring klokken 19.00 kom en 47-årig mand ind ad døren og meddelte, at han gerne ville aflevere nogle våben, han havde fundet under rydningen af et dødsbo.

quote Vi valgte ikke at lege helte, men i stedet spærre området af i stedet for at risikere at miste arme og ben.

Martin Bjerregaard, Midt- og Vestsjællands Politi

Med sig havde han en samling, der uden tvivl har efterladt betjenten ved skranken målløs.

Manden havde nemlig medbragt et sandt traktement af gamle sprængfarligheder.

En større bunke gamle håndgranater, røghåndbomber, diverse detonatorer, ammunition og signalpatroner og så i øvrigt et ufarligt luftgevær og en signalpistol.

Det fremgår af døgnrapporten fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Mills-håndgranaten så dagens lys i 1915 og var flittigt anvendt af det britiske i mange år. M36-modellen blev sat i produktion i 1932.
Mills-håndgranaten så dagens lys i 1915 og var flittigt anvendt af det britiske i mange år. M36-modellen blev sat i produktion i 1932.
Foto: J-L Dubois - Creative Commons

Stationen afspærret og bomberyddere tilkaldt

Da sprængstofferne var af en lettere usikker karakter, reagerede politiet prompte ved at lukke og spærre stationen af og tilkalde Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste.

- Fra tid til anden ser vi pårørende eller nye husejere, der pligtskyldigt kommer og afleverer et skydevåben eller to på en station. Og det er jo fint nok. Men problemet her var bare, at det var sådan noget gammelt stads, hvor vi ikke lige kunne gennemskue, hvor sikkert det var, siger kommunikationsrådgiver ved Midt- og Vestsjællands Politi, Martin Bjerregaard.

- Så derfor valgte vi ikke at lege helte, men i stedet spærre området af i stedet for at risikere at miste arme og ben. Vi lukkede hoveddøren af og satte minestrimmel op. På den anden side af indgangens væg blev folk rykket længere væk, siger han.

Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste rykkede straks ud og tog våbensamlingen med sig.

Klokken 21 var stationen atter åben og sikker at færdes i og omkring.

86 år gamle håndgranater

Det viser sig, at våbnene, den 47-årige mand indleverede, er af nærmest antik status.

Flere af våbnene stammer nemlig fra mellemkrigstiden, fortæller Martin Bjerregaard.

- Der er nogle sagkyndige, der siger, at håndgranaterne er af mærket Mills M36 og blev produceret i 1932, og så er der nogle røghåndbomber fra 1936. Så det er noget gammelt stads.

Samlingen er nu i Forsvarets besiddelse, hvor de vurderer, hvorvidt de skal destrueres eller videregives til eksempelvis krigsmuseer.

Da politiet havde travlt med at spærre af og tilkalde bomberyddere, nåede de ikke at fotografere våbensamlingen eller foretage en optælling af, hvor mange bomber, granater, krudt og kugler, manden havde med sig.

En ting er dog sikkert: Det var en særdeles opsigtsvækkende mængde.

- Det her er en sjældenhed, at så mange ting kommer ind. Normalt kommer folk med et enkelt skydevåben. Men her var der hele arsenalet af forskellige ting, så det er ekstraordinært meget, siger Martin Bjerregaard og fortsætter:

- Alt i alt må det have været en særlig aften på kontoret.

Tre gange har politiet afholdt en såkaldt "frit lejde-aktion", hvor alle kan aflevre gamle våben uden at blive straffet. Se, hvor meget de fik samlet i 2017 her:

Både Københavns og Københavns Vestegns Politi er tilfredse med udbyttet af den sidste måned

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik