Halvandet års kaos efter lastbil påkørte bro: Nu er der dato for genåbning

Efter halvandet år uden gangbro kan studerende fra RUC og erhvervsdrivende i Trekroner se frem til at slippe for en større omvej.

Det så voldsomt ud den decemberdag i 2020, hvor en lastbilchauffør rev en hel gangbro ned med sin kran, som han tilsyneladende havde glemt at sænke.

Siden har forløbet omkring opsætningen af en ny bro været kritiseret, og indvielsen af broen er blevet udskudt til stor frustration for beboere, studerende og erhvervsdrivende i området.

Nu er der dog gode nyheder til dem, skriver Roskildes borgmester Tomas Breddam på Facebook. Nu åbner Trekronerbogen "ENDELIG". Det sker den 11. juni.

TV 2 Lorry har tidligere beskrevet, hvordan brokollapset medførte trafikkaos, da tusindvis af studerende fra det nærliggende universitet RUC var tvunget til at gå en omvej og "dele vejen" med bilisterne.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her kan man se den lange række af RUC-studerende, der skaber bilkø, når de skal passere gennem rundkørslen.
Her kan man se den lange række af RUC-studerende, der skaber bilkø, når de skal passere gennem rundkørslen.
Foto: Hanne Kornum

Ikke retfærdigt

Derudover påvirkede den manglende bro de erhvervsdrivende i det nærliggende butikscenter på Trekroner Torv.

- Der kom mange kunder forbi de første par uger, for alle skulle se, at broen var styrtet sammen. Men herefter har omsætningen i butikken været halveret, har Katrine Nielsen, som er ansat i tøjbutikken Zusammen på Trekroners torv, tidligere fortalt til TV 2 Lorry.

Borgmesteren, der selv bor i området, har fulgt forløbet omkring genrejsningen af broen med stor forbløffelse.

- Det har været svært for mig at forstå, at det skulle tage sig så langt tid, som det skulle. Men det er heller ikke svært at finde forklaringerne. For mig er det et eksempel på, at byggebranchen har travlt i øjeblikket - særligt når det kommer til opgaver med stål, siger han til TV 2 Lorry.

Broen var så medtaget efter kollapset, at det ikke var muligt at reparere den. Derfor var det nødvendigt at sende opførelsen af den nye bro i udbud. 

Her var et af de vigtigste parametre tid, men kort efter de have vundet udbuddet, meddelte totalentreprenørselskabet bag brobyggeriet, MT Højgaard, at de ikke kunne have broen klar til det aftalte tidspunkt - nytåret 2021.

- Det er da uretfærdig for de andre firmaer, der har budt. Om de så også havde haft udfordringer med tiden, det kan vi jo ikke vide, lyder det fra borgmesteren i Roskilde.

Det ville Roskilde kommune ikke acceptere, og totalentreprenøren fik derfor pålagt dagbøder fra december, indtil broen stod færdig. Hvor det lander i kroner og øre, kan Tomas Breddam ikke sige så meget om endnu.

- Hele det forløb er stadig uafklaret. Der venter vi på den endelige aftale.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Oversigt over Trekronerbroens udvikling

Chauffør skal i retten

Tidsplanen har ikke været det eneste problem. Også finansieringen af broen har været usikker. Først håbede man, at chaufførens forsikring ville dække, men det lod sig ikke gøre. Derfor ender en del af regningen for den nye bro hos borgerne i Roskilde Kommune. Præcis hvor meget er endnu ukendt. 

- Det er der stadig et udestående omkring. Min forventning er, at det ikke bliver dyrere, end den pris den var udbudt til. Vi har bevilget de penge, der skal til. Der er en del af det, der kommer ind i forsikringspenge, resten finansieres af kommunen, forklarer Tomas Breddam.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Før december 2020 travede flere tusind studerende og lokale over broen om dagen. Nu må de gå en omvej.
Før december 2020 travede flere tusind studerende og lokale over broen om dagen. Nu må de gå en omvej.
Foto: Mikkel Østrup-Jeppesen

Chaufføren, der påkørte broen, skal i retten i Roskilde fredag 3. juni, fremgår det af retslisten for næste uge. Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om bøde, og der kan efterfølgende også komme et krav om erstatning.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra MT Højgaard, men i en skriftlig besked oplyser deres kommunikationskonsulent Anders Mikkelsen, at de har aftalt, at det er bygherre (Roskilde Kommune, red), der udtaler sig om broen i Trekroner.