Grusbunker ved Roskilde bliver nyt hjem for truet art

Biodiversiteten i Danmark er under pres, og blandt andet markfirben er i stor tilbagegang.

Man kan stadig være heldig at se et lille grønt og brunt markfirben pible afsted ved Lynghøjsøerne og i Svogerslev ved Roskilde. Men bestanden er ganske lille og sårbar, og der skal gøres en indsats, hvis artens overlevelse i området skal sikres.

Derfor har Vejdirektoratet, Roskilde Kommune og Naturstyrelsen Midtsjælland indledt et samarbejde om at skabe bedre leve- og ynglesteder for de små dyr.

Det skrive vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Mandag tog transportminister Benny Engelbrecht sammen med Roskildes borgmester Thomas Breddam første spadestik til 50 grusbunker, som skal give firbenene nye steder at lægge æg.

- Det er vigtigt, at vi passer på den vilde natur, som desværre længe har været under pres i Danmark. Biodiversitet og infrastruktur behøver ikke at være hinandens modsætninger. Hvis vi tænker os om og planlægger arbejdet med vores infrastruktur godt, kan vi udnytte de mange muligheder, det giver, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Transportminister Benny Engelbrecht sammen med Roskildes Borgmester Thomas Breddam.
Transportminister Benny Engelbrecht sammen med Roskildes Borgmester Thomas Breddam.
Foto: Vejdirektoratet.

Afhængige af solbeskinnede skråninger

De 50 grusbunker vil give markfirbenene mulighed for at udvide deres yngleområde og binde flere mindre områder sammen. De varmeelskende firben er nemlig afhængige af syd- og vestvendte, solbeskinnede skråninger med gruset jord, hvor de lægger deres æg.

- Både store og små tiltag har effekt, og det er bare ét af de mange vigtige skridt i den rigtige retning, at vi i dag er gået i gang med at skabe nye levesteder for markfirben, så arten igen kan trives, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Fakta om markfirben