Godt nyt til oversvømmede: Kystbeskyttelse godkendt

Kystdirektoratet har netop givet tilladelse til kystbeskyttelse ved de 500 oversvømmelsestruede ejendomme i Jyllinge Nordmark og Tangbjerg.

Der er nu udsigt til at etablere diger, sluse og pumpestation ved Roskilde Fjord og Værebro Å.

Her er vandet flere gange steget under storme, hvilket har forårsaget store skader på ejendomme i området. 

- Vi har givet tilladelse til, at området kan blive beskyttet mod oversvømmelser ved vandstande op til 2,4 meter, hvilket statistisk set svarer til en 1.000-års hændelse, siger Kystdirektoratets områdechef Hans Erik Cutoi-Toft i en pressemeddelelse.

Flere oversvømmelser i området

Behovet for at beskytte området ved Jyllinge Nordmark og Tangbjerg blev især tydeligt i forbindelse med stormen Bodil i 2013, hvor vandstanden steg til 2,06 meter og oversvømmede 258 boliger.

Flere gange siden har vandet stået højt i området, og beredskab og grundejere har kæmpet for at holde vandmasserne ude med sandsække og watertubes.

Det er muligt at klage over Kystdirektoratets afgørelse de næste fire uger. Kommer der ingen klager, kan Roskilde og Egedal Kommune udnytte tilladelsen i en periode på to år under forudsætning af, at kommunerne får de sidste detaljer på plads, oplyser Kystdirektoratet.

Langsom sagsbehandling tog flere år

Netop klager over Roskilde Kommunes planer for kystsikring har været skyld i, at kystsikringen har ladet vente på sig i åresvis til stor frustration for områdets traumatiserede borgere

Det fik i januar 2017 erhvervsminister Brian Mikkelsen til at love forbedringer. 

Regeringen har blandt andet afsat 23 millioner kroner til at smøre bureaukratiet.

SÅ MANGE ÅR HAR KYSTSIKRINGEN VÆRET UNDERVEJS

Efter stormen Bodil i december 2013, går Roskilde Kommune i gang med planen for kystsikring i Jylllinge Nordmark.

I januar 2015 hærger stormen Egon så området. 

Først i januar 2016 ligger planen klar i Roskilde Kommune. 

94 procent af borgerne stemmer for, men 15 klager - blandt andet fra Danmarks Naturfredsningsforening - bremser projektet. 

Storme Urd rammer i december 2016, og området oversvømmes for tredje gang på tre år.

I januar 2017 var klagerne stadig til behandling hos Natur- og Miljøklagenævnet, blandt andet fordi nævnet skulle flytte fra Nørrebro til Viborg som et led i regeringens udflytning af statslige arbejdspladser

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik