Godt nyt for diget i Jyllinge Nordmark

Folketinget har vedtaget et lovforslag, som baner vejen for, at diget ved Jyllinge Nordmark kan blive færdigt.

Beboerne i Jyllinge Nordmark har længe ventet på etableringen af et dige, som skal sikre dem imod alvorlige oversvømmelser.

Og nu tyder meget på, at diget endelig kan blive færdigbygget.

Folketinget har nemlig netop tredjebehandlet og vedtaget et lovforslag, som skal sikre, at større kystbeskyttelsesprojekter ikke trækker unødigt i langdrag.

quote Det er ikke værdigt for et samfund som Danmark, at børn bliver hevet ud af sengen midt om natten i mørke med vand til knæene for at skulle finde ly et sted

Mette Gjerskov, miljøordfører for Socialdemokratiet

Allerede tilbage i 2018 var Roskilde Kommune gået i gang med byggeriet af diget, men protester fra enkelte beboere satte hele projektet på pause.

Men med den nye lov får kommuner – i helt særlige tilfælde – mulighed for at søge om lov til at fjerne klageadgangen, når der gives tilladelse til større kystbeskyttelsesprojekter.

Dermed kan enkelte beboeres indsigelser ikke længere have afgørende indflydelse på hverken digeprojektet eller tilsvarende projekter andre steder i landet.

Glad S-miljøordfører

For Mette Gjerskov, der er Socialdemokratiets miljøordfører i Folketinget, er det en glædens dag. Hun har længe kæmpet for, at digeprojektet bliver en realitet.

- Jeg håber virkelig, at jeg har ryddet den sidste sten af vejen, så borgerne i Jyllinge Nordmark kan få deres dige, siger hun til TV 2 lorry.

Mette Gjerskov håber, at diget vil være bygget helt færdigt til nytår

- Det er ikke værdigt for et samfund som Danmark, at børn bliver hevet ud af sengen midt om natten i mørke med vand til knæene for at skulle finde ly et sted. Det laver vi om på nu, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, da en stormflod onsdag den 2. januar 2018 ramte Jyllinge Nordmark, så vandstanden steg.
Sådan så det ud, da en stormflod onsdag den 2. januar 2018 ramte Jyllinge Nordmark, så vandstanden steg.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kommune har allerede sendt ansøgning

Loven træder i kraft 22. maj, og Roskilde Kommune har allerede den 6. april sendt en ansøgning til ministeren om at få fjernet klageadgangen i Jyllinge Nordmark-projektet.

Næste milepæl er ministeriets afgørelse på ansøgningen. Derefter vil byrådet behandle en endelig tilladelse til kystbeskyttelsesprojektet.

- Områderne omkring Roskilde Fjord bliver igen og igen ramt af oversvømmelser. Det skaber utryghed for beboerne. Derfor prioriterer vi et kystsikringsprojekt meget højt. Det er helt afgørende med mulighed for en mere smidig klageproces, så jeg er meget glad for lovændringen, siger borgmester Tomas Breddam (S) i en pressemeddelelse.

Kort nyt

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

OBS - betalingsbillede!

Overraskende tal: Fraflyttende børnefamilier dæmper Københavns vækst

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere