For første gang nogensinde: Roskilde Festival udskifter toiletter

I 46 år har Roskilde Festival været kendt og berygtet for urinstøv og tishoste. Men det kan blive fortid fra 2018, hvor et nyt permanent initiativ indvies.

Når Roskilde Festival åbner hegnet for 47'ende gang til sommer bliver det til en nyhed, som for mange måske vil have langt større betydning end selv de største hovednavne.

De fleste festivalgængere kender det: Når de skal, så skal de - tømme blæren.

De har betydet, at der langs hegn på hele festivalen har bredt sig en, for nogen, velkendt odør af urin ledsaget af smattede gangstier. 

Roskilde Festival har i mange år benyttet sig af de udskældte miljøtoiletter, som både lugter og bliver noget nær uhumske allerede før musikdagene begynder på den store festival.

Men til sommer vil den historie være netop - historie. For fremtiden bliver alle toiletter nemlig med både træk, slip og rindende vand.

Træk og slip - og rindende vand

- Lige nu er vi ved at lave 23-25 "øer" ude på campingpladsen, hvor der bliver ført vand og strøm frem til, siger Henrik Bondo, der er direktør i arealdivisionen på Roskilde Festival, til Dagbladet Roskilde og fortsætter:

- Dermed kan vi vinke farvel til de gamle former for toiletter. De nye toiletter bliver i stil med dem, publikum har kunnet opleve inde på musikpladsen. Det tror vi, publikum vil betragte som en meget stor forbedring.

Foruden de nye toiletter bliver der også opstillet urinaler, hvilket skal trække flere mænd væk fra hegnet og mod toiletfaciliterne, når tissetrangen melder sig.

Ifølge Dagbladet Roskilde bliver der også mulighed for, at der kan opsættes lysmaster ved toilet-stationerne, så pladsen bliver mindre mørk om natten.