Forsøg skubber unge til tandlægen, men det vækker bekymring

Tandlæger advarer mod at lade pris fortrænge kvalitet efter forsøg med målrettet prisinformation til unge.

- Men vi er kede af, at man udelukkende fokuserer på den billigste pris. Vi mener, det er vigtigt også at fokusere på kvalitet og service, og at det også bør indgå i overvejelserne, lyder det fra Tandlægeforeningen. Foto: Scanpix

Et lille digitalt skub i ryggen kan få unge til at vælge en billigere tandlæge. Samtidig sikres det, at færre unge dropper tandlægen, når den gratis skoletandpleje falder væk ved 18-års-alderen.

I samarbejde med Roskilde Kommune har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen lavet et eksperiment om aktive forbrugere.

De knap 18-årige på en række skoler blev informeret om blandt andet prisen på konkrete behandlinger via en såkaldt digital tandlægevælger.

Det betød, at 15 procent af de unge aktivt valgte tandlæge ud fra prisen. Det samme gjaldt for kun én procent i kontrolgruppen.

Læs også Nicolaj fra Amager vil finde kærester til uniformerede singler

17-årige Camilla Sarah Oleander fik besked om tilbuddet via e-boks og skoletandlægen.

- Jeg valgte den billigste tandlæge. På SU har man jo ikke mange penge. Tandlægerne tilbyder jo nok mere eller mindre det samme, siger hun.

På den digitale tandlægevælger kunne de unge sammenligne priser på lokalbedøvelse og fjernelse af visdomstand. Priserne var henholdsvis 79 procent og 161 procent højere hos den dyreste tandlæge i forhold til den billigste.

Skulle man selv betale for en bypassoperation, så ville man nok heller ikke starte med at google efter billigste operation.

Torben Schønwaldt,  formand for Tandlægeforeningens klinikejerudvalg 

Loyaliteten er ofte høj, når først valget er truffet. Mange vælger uden større eftertanke forældrenes tandlæge.

Den type automatvalg vil erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) gerne gøre op med. Han håber, at det vil styrke konkurrencen og presse priserne. 

- Kunne jeg som ung spare 500 kroner på at få fjernet en visdomstand, så ville jeg da være glad. For den enkelte er det mange penge. Der er 70.000 unge 18-årige her i 2017, så samlet set er der jo store summer at spare, siger ministeren.

Ifølge formand for Tandlægeforeningens klinikejerudvalg Torben Schønwaldt er det en rigtig god idé aktivt at anspore unge til at få valgt en privat tandlæge. 

Læs også Av: Når chimpansen får brug for en tandlæge

- Men vi er kede af, at man udelukkende fokuserer på den billigste pris. Vi mener, det er vigtigt også at fokusere på kvalitet og service, og at det også bør indgå i overvejelserne.

- Skulle man selv betale for en bypassoperation, så ville man nok heller ikke starte med at google efter billigste operation, siger han

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik