Forskere fra Roskilde bag gennembrud i kamp mod frygtet sygdom

Forskere har fremlagt resultater, der skal hjælpe i behandlingen mod infektionssygdommen tuberkulose.

Forskere fra Roskilde Universitet har sammen med andre forskere udviklet og testet nye stoffer til de allerede kendte antibiotika-præparater, der kan bruges som alternativ til antibiotika i kampen mod tuberkulose.

Kemiker, Biljana Mojsoska, og molekylærbiolog, Håvard Jenssen, fra Roskilde Universitet har sammen med udenlandske forskere i årevis jagtet et alternativt stof, der kan behandle patienter med tuberkulose.

Det er nu lykkedes, hvor forskerne er kommet et skridt videre i kampen for at finde en ny effektiv behandling. Det oplyser Roskilde Universitet i en pressemeddelelse.

Biljana Mojsoska har de sidste fire år arbejdet for at finde nye potentielle stoffer af antibiotika. Hun glæder sig over, at forskerne nu er et skridt tættere på.

- Det er dejligt for science-netværket og andre kemikere, at den her klasse af antibiotika muligvis kan bruges som et stof. Det er vores helt store gennembrud, og vi vil arbejde videre på at få stoffet tættere på folk de næste år, siger hun til TV 2 Lorry.

Kampen mod en farlig sygdom

Studiet giver forsker-netværket endnu et potentielt antibiotikastof. Der skal nu arbejdes videre på, hvordan stoffet forhåbentlig kan bruges til behandling i fremtiden.

Biljana Mojsoska fortæller, at der lige nu er stor efterspørgelse på andre stoffer, der skal hjælpe til behandlingen af tuberkulose.  

- Vi er hele tiden i et tæt kapløb mod sygdomsfremkaldende organismer og deres evne til at gennembryde vores immunitet, invadere vores krop og forårsage dødelige infektioner. For at være et skridt foran er det nødvendigt, at vi forsker i at udvikle ​​nye lægemidler, siger hun.

De kendte antibiotika-præparater, der normalt bruges til at kurere tuberkulose, er ikke længere ligeså effektive som før. Det skyldes at bakterien, der forårsager tuberkulose, udvikler resistens over for antibiotika, fortæller Biljana Mojsoska og fortsætter:

- Det er vigtigt at have et andet præparat end de velkendte antibiotika-præparater. Det skyldes, at man på den måde har flere muligheder til at vælge, hvornår og hvilket middel der skal bruges i behandlingen. Indtil videre er skridtet videre i processen positivt, og det er noget, som man kan glæde sig over.

På Statens Serum Institut oplyses dette om tuberkulose:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Artikelfoto01

playHer begynder vildt 24 timers løb med vægtvest: "Jeg håber, det gør en forskel"

Skærmbillede 2021-04-09 kl. 06.09.01

playNu er første spadestik taget til Danmarks kommende børnehospital - sådan kommer det til at se ud

def_thumb,50_percent

playDunja kunne ikke komme til lægen: Det værste er, at jeg skal dø ung

momseholdet.jpg

Momseholdet: Bedstemødre med spark i bruger fodbold som medicin

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere