Forsker: Absalon byggede ikke Roskilde Domkirke

Det var ikke den kendte biskop Absalon, der rejste Roskilde Domkirke. Det var derimod et af hans familiemedlemmer.

Foto: Jens Nørgaard Larsen - Scanpix

Det er ikke Danmarkshistoriens mest kendte biskop, Absalon, men derimod bispens ukendte nevø, der har igangsat byggeriet af Roskilde Domkirke.

Det konkluderer arkitekturhistoriker Thomas Bertelsen fra Nationalmuseet, der siden september har gået kirkens indre og ydre igennem med tættekam som led i et forskningsprojekt om kirkens byggeri og arkitektur. Det skriver aviserne DAGBLADET, Nordvestnyt og Sjællandske lørdag.

I årtier har det ellers blandt historikere og kirkeforskere heddet sig, at Absalon igangsatte byggeriet af domkirken i 1170'erne i romansk stil. Herefter skulle hans nevø og efterfølger som biskop, Peder Sunesen, have forkastet planerne og derpå fortsat byggeriet i gotisk stil. 

Læs også Forskning viser: Derfor er Roskilde Domkirke skæv

Men den teori holder ikke:

- Teorien om, at Absalon påbegyndte byggeriet går på, at der er nogle romanske træk i domkirkens ældste dele. Men samtidig er der gotiske træk såsom spidsbuer i hvælvet i kirkens loft. Man har næppe kendt til gotik i Danmark i 1170'erne, hvor Absalon netop rejste en helt igennem romansk klosterkirke i Sorø, siger Thomas Bertelsen til aviserne.

Absalon overlod i 1191 bispestav og hue til Peder Sunesen. Ifølge Thomas Bertelsen er kirkebyggeriet snarere begyndt omkring år 1200.

Middelalderhistoriker Brian Patrick McGuire er ikke overrasket over konklusionen og mener, den giver god mening. 

Læs også "Lyden af vores kirkeklokker kommer fra middelalderen"

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?