Flytter ind på nedlagt plejehjem for at skrive hits som svenskerne

En ny eliteuddannelse for sangskrivere ser dagens lys i en lille landsby ved Roskilde.

01:05

- Der mangler simpelthen et sted, hvor folk kan lære at skrive popsange, som kan bruges af alle mulige store artister, siger Jakob Sørensen til TV 2 Lorry. Video: TV 2 Lorry

De kan noget med sangskrivning, derovre på den anden side af Øresund.

Svenske sangskrivere skriver år efter år hits, der går deres sejrsgang over hele verden og stryger til tops i Eurovision. 

Og nu skal Danmark med på beatet.

Således blev de første underskrifter onsag sat til en ny sangskriveruddannelse, der får hjemme i Roskilde. Nærmere bestemt i den lille by Vor Frue, hvor 12 studerende næste år flytter ind i et nedlagt plejehjem og får deres eget værelse og studie.

En handelsvare

Uddannelsen er inspireret af lignende skoler i Sverige og er den første i Danmark, der sigter direkte mod popindustrien og arbejder med musikhits som en handelsvare, siger Jakob Sørensen, der er direktør for produktionsselskabet The Bank og bestyrelsesmedlem i organisationen bag skolen.

- Der mangler simpelthen et sted, hvor folk kan lære at skrive popsange, som kan bruges af alle mulige store artister, siger Jakob Sørensen til TV 2 Lorry.

Kæmpe potentiale

Håbet er, at de studerendes arbejde kan blive et nyt eksporteventyr for Danmark.

- Svenskerne sidder på det der med at skrive sange til internationale artister, og der er det simpelthen nødvendigt, at vi kommer i gang med at konkurrere med dem. Så det er fordi, vi mangler uddannelsen, fordi der er et kæmpe potentiale hos de unge til at skrive sange og fordi der er enorme eksport- og indtjeningsmuligheder i det, siger Jakob Sørensen til TV 2 Lorry.

I Sverige skriver eleverne hits allerede mens de er på skolen. Der har været eksempler på, at de har haft tre sange i top-100 i USA, mens de har gået på skolen, pointerer Jakob Sørensen.

Det er en eliteuddannelse. Den er åben for alle, der kan ansøge, og så er der kompetente mennesker, der lytter igennem, og så kommer der 12 ind gennem nåleøjet.

Okay, at det bliver kommercielt

Roskilde-borgmester, Joy Mogensen (A), ser frem til at huse de nye hit-smede i kommunen.

- Jeg håber, at sangskriveruddannelsen kommer til at være et sted, hvor man kan sige, at det er er okay, at det at skabe, kreativitet og fællesskab i musik får et kommercielt præg. Det er også sådan, at vi får det bredt ud til mange rigtig hurtigt, siger Joy Mogensen. 

Lige nu arbejdes der på at fundraise og få kapitalen til at starte hurtigst muligt.

Den nye sangskriveruddannelse

  • Toårig selvbetalt uddannelse.
  • Man kommer til at have sit eget værelse og sit eget studie. Skal bo på skolen det første år.
  • Placeringen i Vor Frue er god, fordi det er tilpas langt væk fra det meste – det skal være besværligt at komme ind til byen, både Roskilde og København, så skolen kan få en ”efterskole/højskolestemning”, hvor de studerende hænger ud dag og nat.
  • Man skal sende tekster og sange ind til et udvalg for at komme i betragtning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik