Flybranchen er i knæ, men Roskildefirma køber nye fly

Corona har ramt Danmarks største pilotuddannelse på elevtallet, men 30 års erfaring i luftfartsbranchen gør, at Center Air Pilot Academy alligevel investerer og forbereder sig på et opsving.

- Og så er vi klar her under vores udflyvning fra Kastrup…

Jens Kristian Frost sidder i et virvar af blinkende knapper, skærme og håndtag i en Airbus-simulator og ser en digital version af København forsvinde under sig. Cockpittet er en nøjagtig kopi af det, der har været Center Air Pilot Academys direktørs arbejdsplads i en menneskealder.

- Som job har det jo været pragtfuldt at komme rundt i hele verden og være pilot i selskaber, hvor man også havde lange ruter. Og så synes jeg, at noget af det, der har været en stor gave for mig, det er at få lov til at undervise andre, fortæller Jens Kristian Frost, da TV 2 Lorry besøger Center Air Pilot Academy under optagelserne til serien "Viljen til Succes", der sætter fokus på en række succesfulde virksomheder i vores sendeområde.

(Se indslaget her eller læs videre under videoen)

Danmarks største pilotuddannelse er blevet ramt på elevantallet efter corona. Men 30 års erfaring med luftfartsbranchen gør, at Roskilde-virksomheden Center Air Pilot Academy alligevel investerer og forbereder sig på at få luft under vingerne igen.


Seks simulatorer og 17 fly

For 30 år siden startede Jens Kristian Frost og hans kone Bodil Center Air Pilot Academy i Ringsted. Siden flyttede uddannelsen til Roskilde Lufthavn, hvor de i dag omsætter for 35 millioner kroner og beskæftiger 14 faste og 50 freelanceansatte.

- Det har været en utrolig rejse. Det har været så skønt. Vi har begge to altid været glade for at flyve, og det her med uddannelse, som vi især brænder for, det tror jeg har været vigtigt for os, understreger Jens Kristian Frost.

Faciliteterne byder blandt andet på seks simulatorer, 17 fly og campus til 50 elever, der deler drømmen om at blive kommerciel pilot.

- Det flytter noget rigtig hurtigt – ikke bare personer, men i virkeligheden også scenarier. Flyvning er noget, hvor man får en fascination og bliver taget op i et andet plan – og så har man muligheden for at se verden fra en anden side.

Succesvirksomhed i Region Sjælland

Over årene har Bodil og Jens Kristian Frost opbygget en solid virksomhed. I 2019 blev Center Air Pilot Academy hædret med prisen for at være Region Sjællands mest succesfulde – foran 200 andre virksomheder.

- At Center Air Pilot Academy som et team har kunnet løfte den opgave, som gør at vi kunne – ikke bare matche det omkringliggende erhvervsliv – men faktisk blive nummer ét. Det gjorde i hvert fald noget for vores selvforståelse omkring det at være med til at bidrage med arbejdspladser og til det sociale, som vi har.

Også virksomhedens grønne fokus blev taget i betragtning. Center Air Pilot Academy har gået forrest i brugen af simulatorer, der gør, at eleverne kan tage en stor del af deres flyvetimer uden at lukke CO2 ud i atmosfæren.

- Der hvor vi har haft vores styrke er, at vi har haft tilknyttet de her simulatorer på et meget tidligt tidspunkt. Det er der ikke så mange af de andre skoler internationalt, der har vægtet så højt. Så når det handler om bæredygtighed, så er vi en lille smule på forkant med det.

- Det trækker i den rigtige retning, og samtidig er vi ved at forny vores flyflåde, så vi bruger væsentlig mindre brændstof, fortæller Jens Kristian Frost.

Nyinvesterer i krisetider

Corona ramte hele luftfartsbranchen hårdt og også Center Air Pilot Academy har måttet konstatere en nedgang på 2/3 af de elever, der er klar til at lægge 700.000 kroner for den 2-årige uddannelse.

- Der er nogen, der har bildt mig ind, at kineserne har et ordsprog, der hedder ”krise er mulighed”. Så vi nyinvesterer, selvom der er en krise. Det har vi faktisk altid gjort.

Center Air Pilot Academy har netop investeret i Virtual Reality-træning og en ny simulator er på vej. 30 års erfaring med luftfartskriser gør, at hånden ikke ryster på styrepinden.

- Jeg tror, at den her krise vil være som alle andre kriser: At man vil se, at der vil være en vækst efterfølgende. Jeg tror, at vi alle sammen har en lyst til at rejse. Jeg har i hvert fald. Jeg skal ud at se verden igen, fastslår Jens Kristian Frost.

Generationsskifte med optimisme

Det skal der gøres tid til. Generationsskiftet er undervejs. Bodil og Jens Kristian Frost vil gerne give en sund virksomhed videre til deres børn, der alle tre er vokset op med virksomheden og derfor naturligvis også har taget uddannelsen.

- Vi kan se, at selv med den nedgang, vi har nu, så er vi en stabil virksomhed, og hvis vi kan klare os så godt igennem dårlige tider, så er vi optimistiske på fremtiden, siger Simon Frost, som sammen med sin ældre bror og yngre søster er kørt i stilling til at føre Center Air Pilot Academy ind i fremtiden.

- Det er klart, at der er nogle ændringer konstant, og det tilpasser man sig. Men jeg tror ikke på, at vi kommer til at rejse mindre i fremtiden. Jeg tror ikke på, at behovet for piloter bliver mindre i fremtiden, vurderer Simon Frost.

"Your controls" til næste generation

Center Air Pilot Academy er i dag en af Skandinaviens største pilotuddannelser, og familien har overvejet, om den skal være endnu større. Men tanken om at udvide med flere uddannelsesbaser er indtil videre sat på pause.

- Vil du lave en fabrik eller vil du lære folk at flyve med hjertet? For vores vedkommende, så skal det helst ikke være større end at vi selv kan følge med. Men nu er jeg jo på vej ud ad døren og jeg er ved at sige; ”your controls” til næste generation. Det kan være, at de siger noget andet. Det er jo deres mulighed, smiler Jens Kristian Frost, mens han lander simulatoren sikkert på den digitale landingsbane.