Ex-direktør i Roskilde Bank afviser alle anklager

Niels Valentin Hansen, der var direktør for Roskilde Bank, før den krakkede, mener ikke have gjort noget galt.

Niels Valentin Hansen, der stod i spidsen for Roskilde Bank op til dennes krak, har efter egen mening ikke gjort noget galt og er helt uenig i de anklager, der er rejst imod ham.

Det fortæller han tirsdag i Østre Landsret, hvor han afgiver forklaring i en sag, hvor han og den tidligere bestyrelse samt revisionsfirmaet EY er krævet en milliard kroner i erstatning for at have fejlet i udlånet og have svigtet i deres ansvar.

- Der var ingen engagementer, der ikke blev udført på grund af forretningsmæssige overvejelser. En bank er sat i verden for at tjene penge. Det gør den ved at låne ud i forhold til en risikoprofil.

- Der var ingen andre motiver for udlån, åbnede Niels Valentin Hansen sin forklaring.

Han afviste også prompte, at han og ledelsen skulle have holdt igen på udgifterne til kreditstyring og har afgivet misvisende regnskaber op til krakket.

- Jeg er bestemt ikke enig i, at vi har afgivet regnskaber, der ikke var retvisende. Faktisk fik vi ros for vores regnskaber, siger Niels Valentin Hansen.

En anden anke er, at Niels Valentin Hansen og Roskilde Bank bevidst overhørte Finanstilsynets advarsler.

- Vi opfyldte alle påbud. Omkring risikoprofilen fik vi det samme brev i ti år i træk fra Finanstilsynet.

- Tilsynet sagde, at vi havde udlån, der lå over normalen og spurgte, hvad vi ville gøre ved det. Det redegjorde vi for hvert år og fik aldrig en tilbagemelding fra Finanstilsynet. Så vi gik ud fra, at alt var i orden, siger Niels Valentin Hansen.

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsagen.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en rund milliard plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket, i erstatning.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i voldsom vækst, ikke have haft en god nok styring på udlånet og ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Roskilde Badet

Skandaleramt svømmehal klar til åbning, men ramt af uventet problem

19990321-140100-1-1000x613we

Borgere frygter falske indsamlere efter landsindsamling - nu undersøges sagen

def_thumb,50_percent

playBorgere debatterede kunstig ø med politikere ved virtuelt borgermøde om Lynetteholm

MIB-demo i København den 10. april 2021.

Politi melder om fredelig demonstration mod coronapas

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere