Enorm affaldsbrand skal kvæles med jord - slukning nærmer sig

Roskilde Brandvæsens forsøg med at kvæle affaldsbranden ved Solum ved Roskilde med jord virkede.

Lørdag lykkedes Roskilde Brandvæsen med et farligt slukningsforsøg af den enorme brændende affaldsbunke ved Solum genbrugsplads ved Roskilde.

Den over 700 grader varme kerne i midten af den brændende bunke er umulig at nå ind til med vand, skum eller andre slukningsmidler. Og derfor tog brandvæsenet en anderledes slukningsmetode i brug: Jord.

Håbet var, at jorden ville kvæle ilden. Og den metode har vist sig at fungere, viser Roskilde Brandvæsens evaluering af forsøget mandag.

- Planen fremover er nu, at vi arbejder med at lægge jord hele vejen rundt om det brændende område og på den måde minimere hele området. Til sidst vil vi lægge låg på, så branden er fuldstændig kapslet inde, siger Lars Robetje, beredskabschef ved Roskilde Brandvæsen.

Roskilde Brandvæsen vurderer, at det vil tage 50-60 timer at føre den plan ud i livet. Og hos Solum kører der maskiner i døgndrift, der lægger jord på det brændende bjerg.

Lars Robetje kan dog ikke love, at branden er slukket, inden ugen er omme.

De lokale i Roskilde-området kalder affaldsbranden "vulkanen". Inde i midten af branden er der over 700 grader varmt.
De lokale i Roskilde-området kalder affaldsbranden "vulkanen". Inde i midten af branden er der over 700 grader varmt.
Foto: Daniel Tronholm/Privatfoto

En farlig affære

Forsøget med at kvæle branden med jord var ellers ikke en helt ufarlig affære.

Den store bekymring gik på, om den industrimaskine, som skulle skubbe jord hen over det brændende affaldsbjerg, ville kunne tåle den ekstremt høje strålevarme.

Worst case scenario var, at maskinen potentielt set kunne bryde i brand.

Der var desuden risiko for store luftlommer i affaldsbunken, som maskinen kunne synke ned i, og der kunne komme ekstra fut i branden, når der blev rodet rundt i de brændende bunker.

Heldigvis gik forsøget gnidningsfrit, og brandvæsenet fortsætter med taktikken.

Roskilde Brandvæsen har hele tiden for øje, at passe på naturen og genere borgerne mindst muligt, mens man slukker branden.

- Vi skal sikre, at der ikke kommer brandspredning derude, vi skal undgå foruening i grundvand og mindske gener for borgerne, siger Lars Robetje.

Se flere billeder fra lørdagens forsøg med at slukke branden med jord i dette indslag.

Her ses billeder fra lørdagens forsøg med at læge jord på den brændende bunke affald.

Sjældent set lignende brand i Danmark

Brandens omfang og størrelse er enestående i danske sammenhænge.

- Det er ikke første gang i Danmark, at en affaldsbunke brænder, men det er første gang i Danmark, at så meget brænder, sagde Bo Jensen, operativ leder ved Roskilde Brandvæsen til TV 2 Lorry i sidste uge.

Dengang lød det, at branden i værste fald først ville være slukket om flere måneder.

Det brændende affald består af ”knastørt haveffald, som hr. og fru. Danmark har afleveret på genbrugspladsen”, forklarede Bo Jensen i sidste uge.

Det brændende område er omkring 800 kvadratmeter.