Ejere af fiskesø undrer sig: Hvorfor skal virus i Jylland lukke for adgang til nye fisk i Roskilde?

Efter en fiskevirus er fundet i hos flere dambrug i Jylland, må Ørsted Ørredvand ikke putte fisk i deres sø, fordi de før har modtaget fisk fra et af de smittede dambrug.

Der er risiko for fiskene snart slipper op i Ørsted Ørredvand, hvor Iben og Allan Brandstrup,  ejer og driver put and take-søerne. 

De har fået besked fra Fødevarestyrelsen om, at de ikke må indsætte fisk i deres fiskesø, fordi fiskesygdommen IHN er fundet hos det dambrug i Jylland, hvor de modtager deres fisk fra.

Fødevarestyrelsen har derfor sat deres fiskesø under offentligt opsyn, men hvor længe forbuddet kommer til at vare, ved Iben og Allan Brandstrup ikke.

- Vi lever på lånt tid. Hvis vi ikke kan få flere fisk, vil der jo før eller siden ikke være flere. Hvad skal vi så gøre?, lyder det fra Allan Brandstrup.

Farlig for fisk men ikke mennesker

Det er første gang IHN-virussen er fundet i Danmark. Den er ikke farlig for mennesker, men kan være dødelig for fisk og især fiskeyngel.

Fødevarestyrelsen har nedsat restriktioner, som blandt andet betyder, at fisk ikke må flyttes til eller fra de smittede dambrug samt dambrug, hvor der er mistanke om smitte. 

Og det undrer Allan Brandstrup

- Vi har et lukket system. Det er ikke farligt for mennesker, og det smitter ikke mennesker. Vi vil bare gerne have lov til at drive vores virksomhed.

Men kan i forstå, at Fødevarestyrelsen ikke vil udbrede smitten, som kan være dødelig for fiskene?

- Det kan jeg rigtig godt forstå. Men der kommer ingen levende fisk ud af en fiskesø. Der kommer en fiskefilet ned i en frysepose, som skal på stegepanden derhjemme. Så jeg kan ikke se, at det er et problem at fiske i en lystfiskesø, siger Iben Brandstrup, ejer af Ørsted Ørredvand.

Fødevarestyrelsen oplyser til TV 2 Lorry, at put and take søer stadig kan modtage fisk fra dambrug, der ikke er smittet med IHN, og hvor der heller ikke er mistanke om smitte.

Det gælder dog ikke Ørsted Ørredvand, da de selv er under offentligt opsyn efter at have modtaget fisk fra et smittet dambrug.