Efter røverier på stribe: Nu står forældre og kunder vagt ved brugs

Efter endnu et væbnet røveri i en dagligvarebutik i Kirke Såby er forældre og kunder gået sammen om at lave et vagtværn.

Tre røverier de sidste tre år. Den seneste episode skete 22. januar i år. 

Nu har forældre og kunder til Dagli' Brugsen i Kirke Såby fået nok, og derfor står de vagt ved butikken for at give tryghed.

- Det er fantastisk. Vi er virkelig priviligerede, siger Tanja Hansen, brugsuddeler, Daglig Brugsen Kirke Såby. 

quote Vi hjælper, og vi føler, vi gør en forskel

Dorthe Poulsen, mor til ungarbejder

Seneste røveri i Dagli' Brugsen i Kirke Såby foregik ved, at en ung mand kom ind i butikken ved lukketid og truede personalet til at udlevere kassebeholdningen. Det hele tog under et minut, og så var han væk igen. En tendens politiet kender til.

- Vi ved, at det sker lige omkring lukketid. Det prøver vi at tage højde for i vores patruljering. Men modsat ved vi også, at sådan et røveri er meget hurtigt overstået. Det varer måske et højest to minutter, og så er røveren ude igen. Det sætter nogle krav til, at vi er meget hurtigt fremme på stedet. Det prøver vi også at være, men vi har endnu ikke fanget dem på fersk gerning, siger Carsten Andersen, talsmand fra Midt- og Vestsjællands Politi. 

Stor opbakning fra de lokale

Efter røveriet snakkede forældrene til ungarbejderne sammen om, at de gerne ville komme og være ved butikken omkring lukketid. Brugsuddeler Tanja Hansen skrev et brev rundt til alle forældre, og alle meldte tilbage, at de gerne ville være med. Dorthe Poulsen er mor til en af de unge medarbejdere, og hun er en af dem, som holder vagt.

- Det er aldrig rart og vide, at de kan risikere at bliver udsat for røveri. Det gør en urolig. Det er ikke rart at tænke på, siger hun. 

Dorthe Poulsen, mor til ungarbejder, fortæller om opbakningens betydning, og hvad de håber, vagtværnet kan hjælpe med.

En af forældrene tog skridtet videre og delte et opslag i byens Facebookgruppe. Og det gav også opbakning fra de lokale. 

 - Der har været en stor opbakning fra de lokale, så det er rigtig dejligt. Jeg håber, de unge menneske føler, det er lidt mere trygt, vi er der. Det gør også mig tryg, at vi står sammen om det her. Vi hjælper, og vi føler, vi gør en forskel, siger Dorthe Poulsen.  

Det betyder nu, at hver aften er der enten en forældre, kunder eller borgere til stede, som går tur med deres hund og sikrer sig, der ikke er mistænkelige personer rundt om bygning, når butikken lukker.

Trygge medarbejdere

Også brugsuddeler Tanja Hansen er taknemmelig for den store støtte. 

- Kunderne og byen bakker op om butikken. Sker der noget, er de her med det samme. De er gode til at høre de unge, hvordan de har det, om de kan gøre noget. Vi har også bedsteforældre, der kommer. De vil virkelig gerne støtte os, siger Tanja Hansen. 

Brugsuddeler Tanja Hansen fortæller, hvordan en af ungarbejderne har reageret på den varme opbakning.

Der er nu altid to medarbejdere på arbejde ved lukketid. En voksen og en ung. Tanja Hansen oplever, trods de voldsomme episoder, at medarbejderne, unge som ældre, er trygge ved at være på arbejde om aftenen. 

Lige nu er der ved at blive etableret en vagtplan, så alle, som har meldt sig, har en eller to vagter om måneden. 

Roskildeområdet stærkt plaget af røverier

TV2 Lorry har den seneste tid skrevet om den kedelige tendens med røverier i Roskilde og omegn. Siden oktober 2017 er antallet oppe over 20 væbnede røveri. Politiet har stadig ingen sigtede i sagerne. 

- Vi efterforsker sagerne på livet løs. Vi håber selvfølgelig, vi på et tidspunkt får et gennembrud i sagerne, men vi har det ikke lige i øjeblikket, desværre, siger Carsten Andersen, talsmand, Midt - og Vestsjællands Politi. 

Carsten Andersen, talsmand, Midt - og Vestsjællands Politi fortæller, hvordan butikker skal agere, hvis de oplever røveri. 

Politiet opfordrer andre forretninger til, hvis de oplever røverier, at ringe 112 med det samme og dernæst sørge for, at der ikke er kontanter i forretningen på de sene lukketider. 

I Dagli' Brugsen i Hedegårdene ved Roskilde har butikken valgt, af hensyn til personalets sikkerhed, at kunder ikke kan betale med kontanter efter kl. 20. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

david pedersen

Interesseorganisation for anbragte oplever hårdhændede metoder flere steder

Amager bakke er tegnet af arkitekten Bjarke Ingels.

Borgere i hovedstadsområdet får varme fra døde mink - har samme konsistens som feta

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere