Efter problematisk start: Nu er der æg i storkereden

Det efterhånden kendte storkepar har lagt de første æg i reden ved Gundsølille. Men en fremmed stork har prøvet at overtage reden.

Storkeentusiaster kan godt finde kikkerten frem, for nu er storkene Ida og Emil i Gundsølille nær Roskilde med æg.

Onsdag kunne man nemlig se tre æg i reden på en gartneriskorsten, som storkeparret har brugt hvert år siden 2007.

quote Det spændende er selvfølgelig, hvor mange unger, der kommer, og hvor mange der bliver flyvefærdige

Jess Frederiksen, formand for Storkene.dk

- For os er det en meget vigtig og begivenhedsrid tid på året. Det spændende er selvfølgelig, hvor mange unger, der kommer, og hvor mange der bliver flyvefærdige. Det er nemlig mere reglen end undtagelsen, at nogle af ungerne ikke klarer den. Sidste år kom alle fem unger på vingerne, så vi håber på noget tilsvarende i år, siger Jess Frederiksen formand for Storkene.dk

På droneoptagelserne kan man se storkene i reden. Det er vigtigt at pointere, at storkene ikke tager notits af dronen og er helt uforstyrrede af dens tilstedeværelse i luften over dem

En fremmed stork angreb

Men alt har ikke været ren idyl i den lille rede. En anden hanstork har de sidste par dage prøvet at angribe redet. Typisk forsøger hanstorke ifølge Jess Frederiksen at overtage andre storkes rede og mage.

- Det er helt naturligt, at en han prøver at tilkæmpe sig en rede og en mage. Men det kan blive en blodig affære, når to hanstorke slås, og kampen kan have dødelig udgang. De har nemlig et langt skarpt næb, og de kan blive fanget i en blodrus, som betyder, at de kæmper, indtil de ikke kan mere, forklarer han.

Jess Frederiksen forklarer ligeledes, at hvis den nye han vinder sådan en kamp, så vil han skubbe alle æg og unger ud af reden.   

quote Emil er en gammel og erfaren hanstork, der stadig har en masse kræfter i sig

Jess Frederiksen, formand for Storkene.dk

Heldigvis kan vi ifølge Jess Frederikssen have stor tiltro til, at storken Emil kan holde skansen.

- Emil er en gammel og erfaren hanstork, der stadig har en masse kræfter i sig. Han er god til at vise de andre storke væk, oplyser Jess Frederiksen.

Heldigvis er den fremmede hanstork ikke blevet spottet i noget tid, så det tyder på, at Emil har skræmt den væk. Men Emil kan ikke hvile på laurbærrene allerede. Det er nemlig særlig i yngleperioden, som er i april og maj, at hanstorke vil forsøge at angribe.

”Vejret kan være en dræber”

Som nævnt er det mere reglen end undtagelsen, at nogle unger ikke bliver flyvefærdige, og derfor dør. Ud over faren for hanstorke, der vil overtage reden, så kan vejret også være en stor udfordring.

quote Hvis vi får store perioder med regn, når ungerne er omkring de to uger gamle, så har de ikke gode udsigter

Jess Frederiksen, formand for Storkene.dk

- Vejret kan virkelig være en dræber. Hvis vi får store perioder med regn, når ungerne er omkring de to uger gamle, så har de ikke gode udsigter, siger Jess Frederiksen.

Storkeunger er nemlig meget store i en alder af to uger, men de har samtidig kun dun på kroppen. Meget regn gør, at ungerne bliver kølet ned, og det kan de dø af.

De tørre, solrige vejr sidste år gjorde, at alle fem storkeunger kunne forlade reden på vingerne midt i juli måned.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik