Ægtepar omlægger rom-destilleri til produktion af håndsprit

Miljøministeren vil give flere virksomheder mulighed for at producere håndsprit. Et ægtepar fra Roskilde udnytter muligheden og omlægger deres romproduktion til håndsprit.

Håndsprit er blevet en mangelvare herhjemme efter udbruddet af coronavirus. Flere supermarkeder melder om tomme hylder, og også i sundhedsvæsenet begynder man at være udfordret.

Derfor vil miljøminister Lea Wermelin (S) nu dispensere fra et EU-krav, så flere danske virksomheder kan gå i gang med at producere de desinficerende stoffer og afhjælpe manglen på håndsprit.

quote Danskerne kan i virkeligheden selv lave deres egen håndsprit. De kan starte med at gå i barskabet og hente en flaske vodka.

Carlo Lund, medindehaver, GetSpirits mikrodestilleri

Den mulighed har ægteparret Carlo Lund og Inge Lise Schou fra Roskilde nu grebet som den eneste virksomhed i Hovedstadsområdet.

Sammen driver de mikrodestilleriet GetSpirits, der hovedsagligt producerer rom.

Men nu vil de altså erstatte rom med håndsprit. Og det gør de for at redde deres virksomhed, samtidig med at de vil hjælpe med at levere mere eftertragtet håndsprit til danskerne.

- Corona-krisen har ramt os enormt hårdt. Vi lever i høj grad af arrangementer og rundvisninger i vores destilleri. Men nu har vi måtte aflyse alt de næste måneder. Så vi håber, at en produktion af håndsprit kan redde os, siger Carlo Lund, da vi fanger ham over telefonen.

Rygende travlt

Egentlig har han ikke rigtig tid til at tale, fordi han og konen arbejder på højtryk for at omlægge deres produktion.

- Vi har lige ansøgt ministeriet om lov og skal nu skaffe både dispensere og etiketter til vores nye vare. Det ville være nemmere, hvis vi bare skulle producere håndspritten, og nogle andre større producenter så aftog alt det vi producerede, siger Carlo Lund.

Men de skal også skaffe ingredienserne. Hovedingrediensen alkohol(ethanol) har de selv, så de behøver kun at skaffe brintoilte og glycerin, så håndspritten ikke ødelægger huden.

Mange bække små

Ægteparret forventer at kunne producere omkring 100 liter håndsprit om dagen. Det er en lille mængde, men de håber, at det kan afhjælpe noget af efterspørgslen.

Carlo Lund og Inge Lise Schou regner med, at kunderne kan købe håndsprit i deres destilleri og på nettet allerede i slutningen af ugen, men det er dyrt at omlægge produktionen, så ægteparret håber, at det kan betale sig.

- Det er meget dyrt at etablere og anskaffe nye materialer og tilbehør. Og måske bliver det en kort fornøjelse. For hvis corona-smitten pludselig forsvinder igen om kort tid, så vil efterspørgslen også falde drastisk på håndsprit meget hurtigt. Også skal vi lukke ned for produktionen igen, siger Carlo Lund.

TV 2 Lorry besøgte GetSpirits, da de åbnede i 2017. Kom med til åbningen her.

Dispensation træder i kraft allerede i dag

Allerede mandag kan danske virksomheder producere og sælge ethanol-holdig håndsprit, der ikke kræver godkendelse eller dispensation.

Tidligere skulle leverandøren af aktivstoffet være på en særlig EU-liste. Det er det krav, miljøministeren nu dispenserer fra.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få mere håndsprit på markedet i en fart. Det er ekstremt vigtigt, at vores dygtige sundhedspersonale, butiksassistenter og danskerne i det hele taget har adgang til håndsprit. Så vi kan passe på os selv og hinanden, og så vi får bremset smittespredningen. Derfor har jeg besluttet at dispensere fra et EU-krav, så flere virksomheder kan sætte gang i produktion af håndsprit. Det skal ikke være bureaukrati, der forhindrer os i at få mere håndsprit ud på vores sygehuse og plejehjem, siger miljøminister Lea Wermelin.

Samtidig vil miljøministeren tillade, at virksomheder, der vil producere håndsprit baseret på iso-propanol frem for ethanol, midlertidigt kan få dispensation til dette. Da den slags produkter ikke har en formel godkendelse, skal de først vurderes af Miljøstyrelsen, før de kan komme på markedet.

Her har miljøministeren bedt Miljøstyrelsen om at sætte alle kræfter ind, så for eksempel kosmetikvirksomheder, der vil omstille produktionen til en sikker og effektiv håndsprit, kan få en dispensation hurtigst muligt.

- Vi skal være fuldstændig sikre på, at den håndsprit, der produceres, rent faktisk virker og er sikker at bruge. Når sygeplejersker, plejehjemspersonale eller borgere derhjemme bruger håndsprit, skal det ikke give en falsk tryghed – eller endda være skadeligt. Derfor er det nødvendigt, at produkterne overholder reglerne. Her har jeg bedt Miljøstyrelsen om at vejlede virksomhederne, så vi snart får mere håndsprit herhjemme, siger miljøminister Lea Wermelin.

Fakta og tal om den nye dispensationspraksis

  • Miljøministeren har besluttet, at Miljøstyrelsen frem til den 30. juni 2020 kan dispensere fra kravet om, at aktivstofleverandør skal være registreret på EU’s artikel 95-liste. Derved vil det blive muligt at øge den tilgængelige mængde af de nødvendige aktivstoffer til brug i håndsprit.
     
  • Alle producenter af håndsprit vil fortsat skulle være registreret hos Produktregisteret eller hos Miljøstyrelsen, hvilket vil gøre det muligt fortsat at føre kontrol med området.
     
  • Håndsprit med iso-propanol skal fortsat som minimum have en dispensation efter biocidforordningens artikel 55. Derfor skal de gældende virksomheder indsende en ansøgning til Miljøstyrelsen – se mst.dk. Da det forventes, at ansøgningerne kan behandles hurtigt, forventes den lavest mulige gebyrsats på 2.500 kroner at blive anvendt. Dermed kan virksomhederne omlægge produktionen til håndsprit, uden at spørgsmål om økonomi skal blive en hindring.

Kilde: Miljøministeriet

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik