Dyster og provokerende kunster udsmykker nyt byggeri i kreativ bydel

Et nyt erhvervshus i hjertet af Roskilde-bydelen Musicon skal prydes med et stort facademaleri af den anerkendte kunstner Christian Lemmerz.

Kunstneren Christian Lemmerz ved siden af en visualisering af det kommende byggeri med det integrerede kunstværk. Foto: Roskilde Kommune

Kunstneren Christian Lemmerz har fået sig et noget utraditionelt lærred at boltre sig på den kommende tid.

Lemmerz’ kanvas er nemlig stort erhvervshusbyggeri i den nye Roskilde-bydel Musicon, hvor et kunstværk på 200-300 kvadratmeter skal støbes ind i betonen som en del af facaden.

Fredag var Christians Lemmerz til stede ved første spadestik til det store byggeri, der skal stå klar som et fælleshus for erhvervslivet i starten af næste år. Og først når byggeriet er færdigbygget, afsløres kunstværket.

Læs også Provokunstner: "Jeg gør det, fordi ingen andre gør det"

Den tysk-danske kunstner løfter dog lidt af sløret for, hvad man kan forvente sig:

- Værket er tænkt som en monumental kalligrafi, et skyggespil, en ekspressionistisk graffiti og en signatur for bygningen, siger Christian Lemmerz i en pressemeddelelse.

Christian Lemmerz værker fastholder ofte betragteren i en blanding af skuelyst og afsky. Her ses et af hans værker ved en udstilling på ARoS. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Som kunstner er Christian Lemmerz nok især kendt for sin forfaldsæstetik, der er ofte skildrer død, sygdom og forfald, blandt andet med den store udstilling ’Genfærd’ på ARoS Kunstmuseum i Aarhus i 2010.

Christian Lemmerz

Christian Lemmerz er en dansk-tysk billedkunstner, som i 1980'erne og 1990'erne var tilknyttet Performancegruppen Værst med blandt andre billedkunstneren Michael Kvium.

 

Lemmerz har markeret sig inden for skulptur- og installationskunst med værker dannet af organiske materialer som margarine og døde dyrekroppe, hvor beskueren fastholdes i en blanding af skuelyst og afsky.

 

Lemmerz er uddannet ved kunstakademiet i Carrara i Italien 1978-82 og Kunstakademiet i København 1983-88 og har foruden billedkunst og installationskunst også beskæftiget sig meget med skulpturer i marmor.

 

Hans kunst er repræsenteret i flere privatsamlinger, på The Saatchi Collection i London samt på en række danske kunstmuseer, herunder Statens Museum for Kunst, Horsens Kunstmuseum og ARoS Aarhus Kunstmuseum.

 

 

Kilde: Gyldensdals ’Den Store Danske’

Se mere

Teknikken med at integrere motiver i betonelementer er afprøvet andre steder, eksempelvis i Rigsarkivets nye lagerbygning i Viborg, men ifølge Roskilde Kommune vil Lemmerz’ skyggespil være første gang, et kunstværk overføres til store betonplader.

Erhvervshuset på 5.000 etagekvadratmeter bygges centralt på vejen Rabalderstræde i Musicomn. Det har fået navnet Samspillet og skal tilbyde kontorlokaler for virksomheder – store som små – med fokus på kreativ synergi virksomhederne imellem.

Rigsarkivets nye lagerbygning i Viborg er et eksempel på, at motiver kan integreres i betonelementer. Foto: Schmidt Hammer Lassen Architects

Bygningen er en del af et større projekt, hvor der også opføres 10.000 kvadratmeter boliger som nabo til erhvervshuset. Tegnestuen Arkitema har designet begge dele.

Læs også Provo-arkitekts hacienda med storhedsvanvid sat til salg

- Med Samspillet får Musicon et hus, der skiller sig ud fra mængden både ind- og udvendigt. Som Roskildegenser og ejendomsmand har det været en spændende og fantastisk opgave at udvikle et erhvervshus med en så central placering midt i denne dynamiske og kreative del af Roskilde, udtaler Michael Willaume Andersen, direktør i Udviklingsselskabet Indfaldet, der er bygherre på projektet.

Erhvervshuset med den prydede facade opføres ud mod Rabalderstræde lige over for rockmuseet Ragnarock.

Kunstneren Christian Lemmerz (th) her sammen med direktøren for udviklingsselskabet Indfaldet, Michael Willaume Andersen (tv). Foto: Roskilde Kommune

Roskilde-borgmesteren Tomas Breddam (th) var også til stede ved første spadestik. Her ses han sammen med Michael Willaume Andersen. Foto: Roskilde KommuneTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?