Coronavirus udskyder længe ventet digebyggeri

Folketingets mange hasteopgaver i forbindelse med bekæmpelsen af coronavirus betyder, at loven, der skulle gøre det hurtigere at få sat gang i digebyggeriet i Jyllinge, er udskudt.

Diget i Jyllinge Nordmark har længe stået ufærdigt hen, efter borgerklager satte projektet på pause. Og nu får coronavirus også indflydelse på projektet. Foto: TV 2 Lorry

En meget skarp tidsplan for vedtagelsen af en ny lov skulle ellers sikre, at byggeriet af et dige ved Jyllinge Nordmark og Værebro Å allerede kunne stå færdig i år, så områdets hårdt plagede beboere ikke længere behøver frygte alvorlige oversvømmelser.

Læs også Borgmester og borgere glæder sig over grønt lys til digeprojekt

Allerede tilbage i 2018 var Roskilde Kommune gået i gang med byggeriet af diget, men protester for enkelte beboere satte hele projektet i stå.

Og derfor har et bredt flertal i Folketinget arbejdet for, at enkelte beboeres indsigelser ikke længere skulle have afgørende indflydelse på hverken digeprojektet eller tilsvarende projekter andre steder i landet.

Læs også Storm og høj vandstand i Roskilde - og diget er stadig ikke færdigt

- Vi er helt klar over, at denne lov har stor betydning for borgere i Jyllinge – ikke bare indholdet, men også dens hastende karakter, hvis diget skal stå færdigt i år. Jeg er derfor i tæt kontakt med miljøministeren, men øverst på dagsordenen for både regering og Folketing må være den krise, vi alle sammen står i lige nu, siger Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov.

Loven blev fremsat i Folketinget torsdag, og skulle have været 1. behandlet allerede i næste uge.

Læs også Naturfredningsforening kritiserer ny kystbeskyttelses-aftale

Den kommer nu med i regeringens overvejelser om, hvilke love, der skal prioriteres først, når de vigtige hastelove er blevet behandlet i Folketinget.

- Det er ufattelig ærgerligt, men jeg tror, at vi alle har forståelse for, at det også er nødvendigt. Jeg havde ellers glædet mig til at komme med den gode nyhed, at vi også har imødekommet Roskilde Kommunes ønske om, at klager over ekspropriering skulle med i loven, så heller ikke disse klager får opsættende virkning for byggeriet, siger Mette Gjerskov

Mette Gjerskov er dog sikker på, at loven fortsat har højeste prioritet, når Folketinget - formentlig lige efter påske - skal tage stilling til, i hvilken rækkefølge de udskudte love skal vedtages. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik