Teknologi hjælper præster mod rungende tomme kirker

Overalt i landet holder kirkerne lukket på grund af coronaepidemien. Ifølge sognepræst går hun og hendes trosfæller ad en vej, de aldrig har betrådt før.

Pladsen foran Roskilde Domkirke er støvsuget for mennesker. Et sjældent syn - særligt på en søndag. Indenfor i kirkerummet er billedet det samme.

Også i landets kirker kræver epidemien lukkede døre. Fysisk er menigheden væk.

- Normalt er vi vant til at samles i kirken, når kriser og katastrofer optræder. Det er her, vi mødes, tænder lys og lægger blomster. Nu skal vi gøre det uden at være sammen, siger Sarah Krøger Ziethen, der er sognepræst i Roskilde Domkirke, til TV 2 Lorry.

I øjeblikket er det alle landets kirker, som er lukkede for både menighed og besøgende. Ifølge flere præster er det første gang i godt og vel tusind år, at det sker.

- Vi går ad en vej, vi aldrig har gået ad før. Og vi har talt meget om, hvordan vi kan gøre det. Det er svært, fordi vi i kirken er båret frem af et fællesskab. Og det kan være svært at få øje på fællesskabet, når kirken runger, som den gør nu. Mange af os præster har menigheden med os i tankerne. Vi lader dem fylde. Vi tænder lys og har alle med - også dem, som ikke kan være her nu, siger Sarah Krøger Ziethen.

Teknologi giver muligheder 

Teknologien byder dog på en lang række muligheder for både kirken og menigheden. Livestreaming af gudstjenester fra de tomme kirker er bare én af mulighederne. 

Derudover kan man også chatte med sin præst på nettet. Der foregår via sjælesorg.nu. Og så kan man også skrive til sin præst - helt almindeligt. Enten via mail eller på Facebook.

- Man kan bare gribe knoglen og ringe til os. Og så ved jeg også, at der er mange, som bare går en tur. Det, der hedder "walk and talk", hvor man går med en passende arms længde og stadig har mulighed for at tale om det, der fylder lige nu, siger Sarah Krøger Ziethen.

quote Hvis man kan lade ordene 'frygt ikke' fylde, så tror jeg, at vi kan gå den her tid i møde uden behov for at hamstre toiletpapir og gær

Sarah Krøger Ziethen, sognepræst i Roskilde Domkirke

Englenes ord skal bekæmpe hamstring 

Hun opfordrer flere af hendes kolleger til, at man laver sin egen lille andagt derhjemme ved at tænde et lys, bede en bøn, synge en salme og lytte til juleevangeliets ord 'frygt ikke', som er de ord, englen sagde til hyrderne.

- For os troende betyder de ord, at Gud er med os. Også i det, der sker lige nu - og det, vi ikke forstår. At han er med os i det ukendte. Og hvis man kan lade ordene 'frygt ikke' fylde, så tror jeg, at vi kan gå den her tid i møde uden behov for at hamstre toiletpapir og gær, siger Sarah Krøger Ziethen og fortsætter:

- Så tror jeg, at vi kan have et andet blik for hinanden. Hvor vi lader tilliden fylde. Hvor vi tager ansvar for hinanden. Og det er et af kirkens kernebudskaber: At vi har et ansvar for hinanden, fordi vi er elskede. Så kan vi også elske hinanden. Vi behøver ikke hamstre for at have nok, siger Sarah Krøger Ziethen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik