Chefer fra Roskilde Bank udebliver fra retssag

Niels Valentin Hansen var igennem 28 år direktør i Roskilde Bank. Men han møder ikke op på første retsmøde.

To af direktørerne fra den kollapsede Roskilde Bank har mandag valgt ikke at møde op i Østre Landsret, hvor de sammen med andre afkræves erstatning på en milliard kroner.

Hverken den tidligere direktør Niels Valentin Hansen eller den tidligere underdirektør Allan H. Christensen har taget plads i landsrettens specielt indrettede retslokale i Søborg ved København.

Derimod har bestyrelsesformand Peter Müller og to andre bestyrelsesmedlemmer samt en repræsentant for revisionsselskabet Ernst & Young besluttet at være til stede på den enorme retssags første dag.

117 gange skal advokaterne for parterne mødes, før det afgøres, om direktion, bestyrelse og revision optrådte uforsvarligt.

Og retsformand Finn Morten Andersen noterer da også mandag formiddag, at sagen er stor. Samtidig taler han om tonen:

- En sag afvikles bedst med fordragelighed. Men der skal være plads til skarpe udvekslinger og meninger, siger han.

Og de kommer straks. Flere af de sagsøgtes advokater under sig over den ene af de to påstande, som Finansiel Stabilitet har rejst.

Den er simpelthen for uldent formuleret, lyder kritikken.

- Vi ved ikke, hvad det er for tab, der kræves erstattet, siger for eksempel advokat Morten Samuelsson.

- Vi ved ikke, hvad sagsøger egentlig vil angribe os med, tilføjer han. Om kort tid vil landsretten gå nærmere ind i kritikken, fastslår retsformanden.

Mandag tager Finansiel Stabilitet fat på at præsentere sagen.

- Det var historisk, at Roskilde Bank led sammenbrud. Derfor drejer sagen sig også om at få fastlagt nogle grænser for forsvarlig bankdrift, siger advokat Christian Alsøe.

Sammen med to andre advokater repræsenterer han det statslige selskab, som skal afvikle nødlidende pengeinstitutter.

Kravet om den runde milliard skyldes ikke en påstand om, at direktion, bestyrelse og revision var ansvarlige for bankens kollaps som sådan.

Erstatningen skal betales for uansvarlig kreditgivning og manglende kontrol, påstår Finansiel Stabilitet.

Dels var der generelt en uforsvarlig bankdrift - og dels blev der handlet uforsvarlig i forhold til ti store specifikke engagementer med blandt andre Kenneth Schwartz Thomsen, Steen Gude og andre, hævdes det.

I milliarden indgår endelig de i alt 242 millioner kroner, som er betalt i erstatning for elendig rådgivning af aktionærer og kunder.

- Vi skal se på ekstraktens side 23.307, lyder det på et tidspunkt fra advokat Christian Alsøe, da han mandag orienterer landsretten om banken.

Sagens omfang er enormt. Foreløbig er der cirka 30.000 sider bilag. Dommen ventes til efteråret 2017.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik