Skolelærere bryggede under børnehaveklassen – nu har de eget bryggeri

To lærere fik smag for øl og vandt ølpris for amatører. Nu har de taget springet og åbnet bryggeriet Røde Port.

Hvad der begyndte som en hobby og et fællesskab mellem lærere på Gadstrup Skole, er i dag blevet til et vaskeægte bryggereventyr for Knut Eirik Sandvik og Morten Østergaard.

Det hele startede i et skolekøkken.

- Vi var en gruppe lærere, der bryggede på skolen. Det skete blandt andet i skolekøkkenet på søndage, hvor vi mødtes. Men øllet blev ikke særligt godt i starten, husker Knut Eirik Sandvik.

Da Morten Østergaard blev ansat på skolen, tog den ellers stagnerende ølbrygning lige pludselig fart.

Lærerne fra bryggerlauget på Gadstrup Skole
Lærerne fra bryggerlauget på Gadstrup Skole
Foto: Knut Eirik Sandvik

Morten Østergaard havde en bekendt, der lærte ham og Knut Eirik Sandvik noget af det, der var slået fejl ved tidligere bryg.

- Vi blev virkelig bidt af det. Vi bryggede om søndagen på gryder, der først gik fra at være 25 liter til 50 liter, og senere endnu større, siger Morten Østergaard.

- Det endte med, at forældre ofte kiggede ned til os i kælderen under børnehaveklasserne, når vi bryggede, for at se hvordan det gik. Hvis jeg skal være helt ærlig, så ændrede vores bryg indeklimaet dernede til det positive, siger Knut Eirik Sandvik.

Vandt Danmarksmesterskaberne i Håndbryg

Selvtilliden voksede hos de to bryggere i takt med, at øllene smagte bedre og bedre.

Derfor deltog de i Danmarksmesterskaberne i Håndbryg, der er en konkurrence for bryggere, der ikke er kommercielle, i 2016.

Skæbnen ville, at deres øl ”Ravn Sort” vandt.

Røde Port vinder DM i håndbryg i 2016
Røde Port vinder DM i håndbryg i 2016
Foto: Knut Eirik Sandvik

Øleventyr tog fart i Randers

Førstepladsen gav de to bryggere blod på tanden. Problemet var bare, at de ikke var fødevaregodkendte og derfor ikke kunne sælge deres øl.

Men på aftenen, hvor sejren blev fejret, mødte de en brygger fra Randers Bryghus, der tilbød dem at brygge øllet hos dem som såkaldte kontraktbryggere. Det vil sige bryggere, der lejer sig ind hos andre, der har fødevaregodkendelse og udstyr.

- Det medførte den næste udfordring. Lige pludselig stod vi jo med flere tusinde liter øl, som vi ikke rigtig følte, at vi kunne tillade os at opbevare på skolen. Så vi besluttede os for at gå på jagt efter lokaler, siger Morten Østergaard.

De to bryggere fandt ledige lokaler på en gård et par kilometer uden for Roskilde. Et år senere fik de den nødvendige fødevaregodkendelse, der betød, at det nu var muligt at producere og sælge øllet selv.

Svært at være sælger og skolelærer på samme tid

De to læreres skemaer betød, at de havde en ugentlig fridag ud over weekenden, hvor der kunne brygges øl. Men det viste sig hurtigt at være hårdt at få skub i forretningen på trods af den ugentlige fridag.

- Når man er nystartet bryggeri, skal man lave meget opsøgende arbejde. Så vi var ude ved kunder, lod dem smage øllet og ventede så på, om der kom en bestilling eller ej, som vi skulle levere. Det var meget frem og tilbage og tog mange kræfter. Man kan jo ikke lave opsøgende arbejde samtidig med, man underviser, siger Knut Eirik Sandvik.

Det fik ham til at træffe beslutningen om at stoppe som lærer og blive brygger på fuld tid i 2018. Et år senere tog han hul på et nyt kapital i øleventyret.

- Kommer kun til mor og svigermors fødselsdag

Et år efter Knut Eirik Sandvig stoppede som brygger traf han en ny beslutning. Han ville åbne en kombineret bistro, bryggeri og bottleshop i Roskilde. Derfor samlede han sin familie.

- Jeg fortalte dem om mine planer, at jeg ville få travlt og at de kun kunne være sikre på at se mig, når det var mors eller svigermors fødselsdag. De er voksne og var indforståede med mine planer.  I arbejdet med at gøre bistroen klar har de også været en stor opbakning. Nu er min søn bestyrer, mens min datter har hjulpet med etiketter til flaskerne og min kone har hjulpet med flere forskellige ting i bistroen, siger Knut Eirik Sandvik.

Efter 100 dages arbejdet åbnede bistroen, der serverer Røde Ports øl, i november.

Knut Eirik Sandvik serverer øl i den nyåbnede bistro.
Knut Eirik Sandvik serverer øl i den nyåbnede bistro.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Jeg tjener ingen penge

Knut Eirik Sandvik er meget glad for at have taget springet fra være lærer til at være brygger.

- Jeg tjener ikke nogen penge. Men sådan er det, når man starter et projekt som det her. Og jeg er vildt glad for, at jeg gjorde det, for det er en fantastisk følelse at være på og skabe et sted som det her. Og går det hele galt, må jeg bare falde tilbage på min pension, griner Knut Eirik Sandvik.

De to bryggere har valgt at holde bistroen og bryggeriet adskilt, så længe Morten Østergaard stadig arbejder som lærer. Men Morten Østergaard afviser ikke, at han kan blive fuldtidsbrygger på et tidspunkt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik