Bredt flertal sikrer dige ved Jyllinge Nordmark

Et stort flertal af Folketingets partier har netop præsenteret en aftale, der kan sikre et dige ved Jyllinge Nordmark.

Nu kan julefreden for alvor sænke sig blandt stormflodstruede borgere ved Jyllinge Nordmark.

Et stort flertal af Folketingets partier med miljøminister Lea Wermelin (S) i spidsen har tirsdag præsenteret en aftale, der gør det muligt at færdiggøre digebyggeriet ved Jyllinge Nordmark, inden næste stormsæson rammer i 2020. 

Det sker efter, at få klager har bremset kystsikring ved Jyllinge Nordmark på Sjælland.

Den nye aftale skal helt konkret gøre det lettere for kommuner at kystsikre på trods af klager. Der er tale om et forslag til, hvordan kystbeskyttelsesloven og planloven kan ændres.

- Vi har lavet en bred politisk aftale om, at vi skal sikre kommuner at sikre kystbeskyttelse også i de større projekter. For at undgå at borgere skal have ondt i maven på grund af klimaforandringer, er vi blevet enige om, at at der skal et nyt redskab til i forhold til kystbeskyttelsesloven, siger miljøminister Lea Wermelin og fortsætter:

- Der kan være store samfundsmæssige værdier på spil. Der kan være private værdier på spil, og der kan være en risiko for de her gentagne oversvømmelser, som vi blandt andet har set i Jyllinge Nordmark. Og det er det, vi nu giver muligheden for, at kommunerne kan søge om.

Bredt flertal

Som TV 2 Lorry allerede i sidste uge kunne fortælle, vil et flertal, der foruden regeringen består af Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Alternativet, se på borgeres klageadgang i forbindelse med kystbeskyttelsesprojekter. 

Digeprojektet fik oprindeligt tilladelse i september 2018, hvorefter byggeriet gik i gang.

Men siden fik en klage fra en lokal lodsejer medhold i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Og dermed blev VVM-tilladelsen til at opføre digerne ophævet 12. april 2019.

quote Nu har vi fjernet en kæmpe sten på vejen i forhold til, at der kan komme et dige til næste stormsæson

Mette Gjerskov, miljøordfører fra Socialdemokratiet 

Men en enkelt klage skal ikke længere kunne have opsættende virkning, slår parterne bag aftalen nu fast.

- Det her er bare en rigtig god dag. I seks år har de her mennesker levet i usikkerhed og utryghed. De har haft sandsækkene parat, og de har holdt øje med vejrudsigterne, og det er rigtig utrygt at leve på den måde, siger Mette Gjerskov, der er miljøordfører fra Socialdemokratiet og kommer fra Roskilde.

- Nu har vi fjernet en kæmpe sten på vejen i forhold til, at der kan komme et dige til næste stormsæson. Og det er det, det handler om, tilføjer hun.

Der skal kigges på loven igen om "et par år" for at se, hvor mange sager der er tale om, og om man skal gå tilbage til den gamle ordning. 

Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, fortalte i sidste uge til TV 2 Lorry, at ministeriet har vurderet, at nærværende aftale kan få betydning for "en håndfuld" projekter i Danmark.

Kommune kan søge dispensation 

Helt konkret vil det være Roskilde Kommune, der skal søge om dispensation. Det vil kun være ministeren, der kan give den.

- Her giver vi mulighed for, at kommunen kan ansøge om, at fjerne noget af klageadgangen. Vi er meget optaget af, at borgere har deres rettigheder. At de kan få indsigt i projekter – al ting, som er på vej, de er der jo stadigvæk, siger Mette Gjerskov.

Ved den lejlighed spurgte TV 2 Lorry venstre-politikeren, hvorfor det ikke skal kunne lade sig gøre at klage. Han svarede:

- Vi vægter retssikkerhedsprincipper højt, men vi vil også have praktiske løsninger, sagde Jacob Jensen.

Digeprojekt i modvind

Stridigheder i flere år

Sagen om Jyllinge Nordmark griber flere år tilbage i tiden. I 2013 blev området for første gang alvorligt rystet, da vinterstormen Bodil raserede over store dele af landet.

I Roskilde Fjord steg vandstanden den 5. december 2013 med over to meter, og beboerne i Jyllinge Nordmark kunne kun se til, mens vandet trængte ind i området.

Dagen efter stod det klart, at 600 beboere i Jyllinge Nordmark måtte gå fra deres hjem som følge af skaderne. Siden dengang har borgerne holdt vejret, hver gang efterårsstormene raserede.

Nu, seks år senere, må borgerne stadigvæk forsøge at holde vandet fra fjorden tilbage med midlertidige diger, watertubes og beredskabsplaner, når der varsles stormvejr med østenvind. Men alt dette skal det kommende digeprojekt altså dæmme op for.

Et stort flertal af Folketingets partier med miljøminister Lea Wermelin (S) i spidsen har tirsdag præsenteret en aftale, der gør det muligt at færdiggøre digebyggeriet ved Jyllinge Nordmark, inden næste stormsæson rammer i 2020.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere